Belçika sağa dümen kırdı: Flaman bağımsızlıkçı başbakan oldu
Belçika’da federal hükümetin başına ilk kez bağımsızlık yanlısı Flaman lider olan Bart De Wever geçti. Belçika'yı giderek daha fazla sağa demirleyen beş parti gücünü birleştirdi.
Belçika’da federal hükümetin başına ilk kez bağımsızlık yanlısı Flaman lider olan Bart De Wever geçti. Belçika'yı giderek daha fazla sağa demirleyen beş parti gücünü birleştirdi.
Flaman Muhafazakârların lideri Bart De Wever, 3 Şubat Pazartesi günü Kral Philippe tarafından Kraliyet Sarayı'nda yemin ettirilerek hükümetinin on dört üyesiyle birlikte resmen Belçika'nın yeni Başbakanı oldu.
On iki yıl Anvers Belediye Başkanlığı yapan 54 yaşındaki lider, Belçika'da federal bir hükümetin başına geçen ilk Flaman bağımsızlıkçı oldu. De Wever ve koalisyonundaki dört parti ülkeyi daha fazla sağcı bir çizgide yönetecek.
Halen tüzüğünde hala resmi olarak “bağımsız bir Flaman cumhuriyeti” kurulmasını savunan bir parti olan Neo-Flaman İttifakı'nın (N-VA) başkanı De Wever’in bu projesinden gerçekten vazgeçip geçmediği merak konusu olmaya devam ediyor.
Belçika’da böyle bir bir hedefe yönelik herhangi bir ilerleme Temsilciler Meclisi'nde üçte iki oy oranına bağlı olurken, De Wever her dil grubunda çoğunluk gerektirdiğini biliyor.
De Wever bu yüzden mevcut durumda daha gerçekçi bir şekilde sağlık, istihdam, ticaret ve ekonomi politikası alanlarında bölgeler için “asimetrik politikaları”, yani daha fazla özerkliği savunuyor.
Partisi ayrıca diplomasi alanında bölgeler arasında anlaşmalar yapılmasını ve Belçika bölgelerinin Avrupa ve uluslararası sahnede daha fazla ağırlık ve manevra alanı kazanmasını istiyor.
HÜKÜMET ERKEK AĞIRLIKLI
Hükümet ayrıca kadın ve erkek eşitliği bakımından kötü bir tablo ortaya koydu. Yeni hükümette toplam 11 erkek ve dört kadın var. Bart De Wever pazar günü yaptığı açıklamada, bakanların atanmasının koalisyondaki partilerin liderlerinin sorumluluğunda olduğuna işaret ederek, “Şaşırdım, bu utanç verici” dedi.
Yeni ekip, Ekim 2020'den bu yana görevde olan Liberal Alexander De Croo'nun yerini aldı.
SENDİKALAR HAREKETLENDİ
Belçika aşırı bütçe açığı prosedürünün hedefindeki AB ülkelerinden biri olduğu için, birçok sektörde kamu harcamalarını sınırlandırarak kademeli olarak Avrupa standartlarına uygun hale getirmek üzere 20 milyar euronun serbest bırakılmasından söz ediliyor. Bu ihtimal sendikalar tarafından endişeyle karşılanıyor. Sendikalar özel emeklilik planlarını savunmak için 13 Şubat'ta Brüksel'de yeni bir gösteri çağrısında bulundu.