Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa, ABD Başkanı'nın açıklamalarının ardından yaptığı açıklamada “Güney Afrika hükümeti hiçbir araziye el koymamıştır” dedi.
Donald Trump Truth isimli sanal ağda “Güney Afrika topraklara el koyuyor ve belirli kategorilerdeki insanlara ÇOK kötü davranıyor” iddiasında bulundu.
ABD Başkanı, “Bu durumla ilgili tam bir soruşturma tamamlanana kadar Güney Afrika'ya gelecekteki tüm fonları keseceğim!” diye ekledi.
ARAZİ MESELESİ VE SÖMÜRGECİLİK
Arazi meselesi Güney Afrika'da hassas bir konu olarak değerlendiriliyor. Arazilerin büyük çoğunluğu ülkedeki beyaz azınlığın elinde bulunuyor. Bu durum ırk ayrımı ve sömürgecilik döneminde siyah nüfusa karşı uygulanan kamulaştırma politikasının bir mirası olarak varlığını sürdürüyor.
Ocak ayının sonunda Güney Afrika Devlet Başkanı, hükümetin belirli durumlarda ve kamu yararını gözeterek tazminat ödemeksizin arazi kamulaştırma kararı almasına olanak tanıyan bir yasa çıkardı.
Hükümet, metnin yetkililerin keyfi olarak kamulaştırma yapmasına izin vermediğini ve öncelikle mal sahibiyle bir anlaşmaya varmaya çalışmaları gerektiğini savunuyor.
KAMULAŞTIRMA YASASI BİR EL KOYMA ARACI DEĞİL
Güney Afrika Cumhurbaşkanı, pazartesi günü yaptığı açıklamada “Kısa süre önce kabul edilen kamulaştırma yasası bir el koyma aracı değildir” dedi.
“Anayasaya uygun olarak adil ve hakkaniyetli bir şekilde araziye erişimi garanti altına alan yasal bir prosedürdür” diyen Ramaphosa, “Toprak reformu politikamızı ve diğer konuları Trump yönetimiyle görüşmeyi dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı, bu görüşmelerin sonucunda iki ülkenin ‘daha iyi bir ortak anlayışa’ sahip olacağını umduğunu sözlerine ekledi.
ZİMBABVE ÖRNEĞİ
Kamulaştırma yasasına yönelik bazı eleştiriler, komşu Zimbabve'nin bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşadığına benzer bir durumun yaşanmasından duyulan endişeler olarak ortaya konuluyor.
2000'li yılların başında, o dönemde 4.500 büyük beyaz toprak sahibinden yaklaşık 4.000'i, Robert Mugabe hükümetinin emriyle, siyah çiftçiler lehine topraklarından asker yardımıyla tahliye edilmişti. Bu girişimin belirtilen amacı İngiliz sömürgeciliğinden miras kalan eşitsizlikleri düzeltmekti. Ancak arazi kamulaştırması rejime yakın kişilere ve ekipmanı ya da eğitimi olmayan çiftçilere fayda sağladı ve üretimde ani bir çöküşe yol açtı. Kötü yönetilen bu reform yerel ekonomiyi mahvetti ve ülkeyi feci bir krize sürükledi. Bu durumun farklı nedenleri olup olmadığına dair bilgi elde edilemedi.
YARDIMLAR ZATEN SINIRLI
ABD yardımlarının askıya alınması tehdidiyle ilgili olarak Güney Afrika Cumhurbaşkanı Ramaphosa, HIV/AIDS ile mücadele için ABD'nin Pepfar programından sağlanan yardım haricinde, “ABD'den Güney Afrika'ya sağlanan başka önemli bir fon bulunmadığına” işaret etti. Ramaphosa bununla birlikte, “ABD'nin Güney Afrika için stratejik bir siyasi ve ticari ortak olmaya devam ettiğini” vurguladı.