Berlin Kiev’e Alman silahlarını Rusya’ya karşı kullanma izni verdi

Almanya, Ukrayna'ya Rusya'daki askeri hedeflere karşı Alman silahlarını kullanma izni verdiğini duyurdu.

Alman Şansölye Olaf Scholz'un sözcüsü, Moskova'nın özellikle Harkiv bölgesinde başlattığı saldırılara karşı kendini savunmak üzere bu iznin verildiğini açıkladı.

Sözcü, "Ukrayna'nın uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan bu saldırılara karşı kendini savunma hakkı vardır. Bunu yapmak için, bizim sağladıklarımız da dahil olmak üzere, bu amaçla sağlanan silahları da kullanabilir" dedi. 

KİEV’E GÖRE BATI SİLAHLARI SAVUNMAYI GÜÇLENDİRECEK

Ukrayna, Rusya'ya karşı Batılı silahların kullanılmasının savunmasını önemli ölçüde güçlendireceğine inanıyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in sözcüsü, ABD'nin Rusya'daki hedeflere karşı Batılı silahların kullanılmasına belirli koşullar altında yeşil ışık yakmasının, özellikle Harkiv bölgesindeki Rus saldırılarına karşı savunmalarını "önemli ölçüde güçlendireceğini" belirtti. 

Sözcü, "Bu, Rusya'nın sınırın her iki tarafındaki yığınak girişimlerine karşı koyma kabiliyetimizi önemli ölçüde güçlendirecektir" dedi.

ÇİN’DEN TARAFSIZLIK TAAHHÜDÜ

Bu gelişmelerin ortasında, Çin Savunma Bakanı Dong Jun, Singapur'da ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile yaptığı görüşmede, Pekin'in Ukrayna'daki çatışmanın hiçbir tarafına silah tedarik etmediğini belirtti.

Çinli sözcü, "Çatışmanın hiçbir tarafına silah tedarik etmeme taahhüdümüzü yerine getirdik" dedi ve Pekin'in "askeri malzeme ihracatı konusunda sıkı kontroller uyguladığı" güvencesini verdi. Bu görüşme, iki bakan arasındaki 2022'den bu yana yapılan ilk görüşme oldu.