Beş Filistinliden Almanya hakkında suç duyurusu

Berlin idari mahkemesi, Gazze Şeridi'nde yaşayan beş Filistinlinin İsrail'e silah satışına izin vermesi nedeniyle Alman hükümetine karşı şikayette bulunduğunu bildirdi.

İddia Alman Der Spiegel dergisinde yer aldı. İdari mahkemenin bir sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, şikayetin Perşembe günü alındığını doğruladı. 

Berlin'de kendilerini temsil eden Avrupa Anayasal Haklar Merkezi'ne (ECCHR) göre, Gazze Şeridi'nin farklı yerlerinde, özellikle de Refah'ta yaşayan beş Filistinli, İsrail'in füze saldırılarında aile üyelerini kaybetmiş.

Filistinliler Alman hükümetine, İsrail'e 3 bin tanksavar silahının teslimatına izin verdiği için dava açtılar. 

Beş Filistinli bu teslimatların yasa dışı ilan edilmesini ve eğer devam ediyorsa durdurulmasını talep ediyor.

Şikayet alındıktan sonra hükümeti temsil eden Ekonomi Bakanlığı’na iletiliyor. Bakanlığın da karar vermesi için iki haftası olacak. 

Beş Filistinli, Berlin'de ECCHR tarafından temsil ediliyor ve Filistinli sivil toplum örgütleri tarafından destekleniyor. 

ECCHR'ye göre Almanya'nın uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini varsaymak için nedenler var. Davacılar, özellikle Holokost'un ardından oluşturulan 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ne, Cenevre Sözleşmelerine ve insan haklarına atıfta bulunuyor.

Almanya, milyonlarca Yahudi’nin katledildiği soykırımdan sonra İsrail’e karşı özel bir sorumluluk taşırken, İsrail’in güçlü bir destekçileri arasında yer alıyor. 

Almanya, ABD'den sonra İsrail’in ikinci silah tedarikçisi durumunda. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne (Sipri) göre, 2019 ile 2023 yılları arasında bu ülkeye teslim edilen silahların yüzde 30'u Almanya'dan geldi.

Pazartesi gününden bu yana Almanya, BM'nin en yüksek mahkemesi olan Adalet Divanı’nda Nikaragua'nın suçlamaları ile karşı karşıya bulunuyor. Bu Orta Amerika devleti, Berlin'in İsrail'e verdiği askeri ve siyasi destekle Filistinlilere karşı "soykırım yapılmasını kolaylaştırdığını" düşünüyor.