Beyrut’ta Kürt-Arap diyalogu tartışılıyor
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Kürt-Arab diyalogunun güçlendirilmesi amacıyla bir konferans yapıldı.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Kürt-Arab diyalogunun güçlendirilmesi amacıyla bir konferans yapıldı.
“Ortak Yaşam ve Eşit Yurttaşlığa Doğru" konulu konferans ile başta Kürtler ve Araplar arasındaki ilişkiler olmak üzere bölge halkları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Lübnan-Kürt diyalog konferansına Araplar, Ermeniler, Süryaniler ve Kürtler katıldı.
Konferans iki bölümden oluşuyor. İlk oturum saat 10: 30’dan itibaren Henen Osman tarafından yürütüldü. Bu oturumda Dr. Selah Ebû Şeqir, Kürtlerin ve Arapların tarihi ilişkilerinden ve Kürtlerin Lübnan’daki varlığı hakkında konuştu.
Ayrıca Nimet Bedirûdîn bölgeye dönük müdahalelere ve sömürge politikalarına dikkat çekerken, öğretmen Hesan Qetib ise ulus devlet araçları ve zihniyetinin Kürt ve Arap ilişkileri üzerindeki etkisinden bahsetti.
Kongre Hazırlık Komitesi adına ilk konuşmayı yapan Hesan Qetib, bu konferansta bölgenin ve Lübnan’ın içinden geçtiği hassas süreçte önemli davaları tartışmak istediklerini vurguladı.
Qetib, “Ayrıca halklar arasındaki diyalog yöntemlerini ve mantığını aktifleştirmek de bir diğer amacımız. Bölgelerimiz her zaman kültürlerin ve medeniyetlerin aktifleştirilmesinin örneği oldu” dedi.
Halklar arasında bir kez daha diyalog başlatmaya çalıştıklarının altını çizen Qetib, özellikle Kürt ve Arap halklar arasındaki diyaloğu tartışıp, çözüme kavuşturacaklarını sözlerine ekledi.
Hesan Qetib “Öncelikle şunları sormamız gerekiyor; Neden, nasıl ve ne zaman böyle oldu? Halklar arasındaki ortak yaşamı savaşa dönüştüren faktörler neler?” diye noktaladı.
Iraklı akademisyen ve Kürt-Arap diyaloğu uzmanı Dr. Ebdulhisên Şaban, “Bu tür kongrelerin düzenlenmesinin amacı Kürt halkının taleplerini özgür bir şekilde tanımak. Bu çerçevede bazı Araplar bölgedeki ulus çoğunluğunu ve Kürtlere yapılan zulmü ilk defa dinliyor” şeklinde konuştu.
Çözümler bulup bunu pratikte uygulamak istediklerinin altını çizen Dr. Şaban, “Çağrısını yaptığımız ve halen yapmaya devam ettiğimiz Kürt-Arap diyalogu, bilimsel, kültürel, düşünce ve hukukidir. Ortak yaşam, ortak hak ve her iki halkın çıkarlarına göre seçeneklerin belirlenmesi üzerinedir” dedi.
Dr. Şaban, Kürt davasının 1980’den bu yana sıcak bir gündem olduğunu ve PKK’nin burada aktif rol aldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Demokratik ulus fikrinin sahibi ve halkının kaderini belirlemeyi amaçlayan PKK lideri Abdullah Öcalan 1999 yılından bu yana esir alınıyor. İran ise halen ulusal hak taleplerini İslam Cumhuriyeti’ne karşı görüyor.”
Kongrenin saat 13:00’da yapılacak olan 2’nci oturumu Ermeni gazeteci Hamo Moskoviyan’ın moderatörlüğünde yürütülecek.
Dr. Xalid El-Ezî’nin, halkların birlik ve beraberlik çözümü, öğretmen Îbrahîm Murad ortak yaşam kültürü ve halkların kardeşliği hakkında konuşması bekleniyor.
Büşra Elî ise, kadınların toplumun demokratikleştirilmesindeki rolünü ele alacak.
Son olarak Ebdulselam Ehmed eşit yurttaşlık ve demokratik ulus projesinin de içinde yer aldığı çözüm ve önerilerden bahsedecek.