Biden yüzbinlerce göçmenin oturum iznini kolaylaştırmak istiyor

ABD’de göçün başkanlık seçimleri kampanyasında önemli bir yer aldığı dönemde Beyaz Saray Joe Biden’in, yüz binlerce kişinin faydalanabileceği oturum ve çalışma iznini kolaylaştıracak tedbirler hayata geçireceğini duyurdu.

Seçim kampanyalarında önemli bir yer tutan göç konusu, siyasi açıdan hassas bir konu olmaya devam ediyor. 

Milyarder cumhuriyetçi Donald Trump, kasım ayında seçimlere doğru giderken göçmen karşıtı sert ifadeler kullanıyor ve Demokrat başkan Biden’i sürekli gevşek davranmakla suçluyor. 

Joe Biden kısa bir süre önce Meksika sınırındaki göçmen akınıyla başa çıkmak için göçmenlik politikasını keskin bir şekilde sıkılaştırdığını duyurdu. Ancak ilerici seçmenleri ya da yabancı kökenlileri uzaklaştırmak istemeyen 81 yaşındaki Demokrat, düzenlenmiş göçün faydalarını da övüyor.

ABD yönetiminden yapılan açıklamaya göre Biden, ABD vatandaşlarının göçmen eşlerine ve çocuklarına oturma ve çalışma izni verilmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor. 

Beyaz Saray'a göre "Bu önlem Amerikan vatandaşlarının yaklaşık yarım milyon eşini ve 21 yaşın altındaki yaklaşık 50 bin göçmen çocuğu koruyacak".

Joe Biden ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde yüksek öğrenim diploması almış ve ülkede bir iş teklifi almış belirli göçmenler için çalışma vizesi prosedürünü hızlandırmak istiyor. Bu önlem özellikle 2012 yılında Barack Obama'nın Başkan olduğu dönemde uygulamaya konulan ve Joe Biden'ın Salı günü Beyaz Saray'da on ikinci yıldönümünü kutlayacağı göçmen çocukları koruma programından yararlananlar için geçerli olacak.