BM Burkina Faso’da sivillere yönelik artan cinayetlerden endişeli

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Cuma günü yaptığı açıklamada, Burkina Faso'da sivillere yönelik cinayetlerin artmasından “ciddi endişe” duyduğunu belirterek, “bağımsız ve şeffaf bir soruşturma” talep etti.

Volker Türk, açıklamasında olayların “büyük çoğunluğundan” silahlı grupların sorumlu olduğunu kabul etmekle birlikte, “Güvenlik ve savunma güçleri ile onların yardımcıları olan Vatan Savunması Gönüllüleri'nin yargısız infazlar da dahil olmak üzere ahlaksızca cinayetler işledikleri iddialarından derin rahatsızlık duyuyorum” dedi.

Mart ayında Burkina Faso'yu ziyaret eden Türk, bu konuları doğrudan ülkenin askeri rejiminin başı Yüzbaşı İbrahim Traoré'ye ilettiğini belirtti. 

Türk, “Burkina Faso'nun karşı karşıya olduğu karmaşık güvenlik tehditlerini tamamen anlıyorum. Bu tehditlere verilecek bir yanıt ancak uluslararası hukuka her yerde tam olarak saygı gösterilmesi halinde başarıya ulaşacaktır” dedi. Ayrıca, Burkina Faso makamlarına sivillerin korunmasını sağlamak üzere mümkün olan tüm tedbirleri alma çağrısını yineledi.

Burkina Faso, yaklaşık on yıldır binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan “cihatçı” şiddet olaylarıyla sarsılıyor. 2022 yılında ülkede iki askeri darbe yaşandı. Ocak 2022'de Yarbay Paul Henri Sandaogo Damiba bir darbe ile iktidara gelmiş, ancak aynı yılın Eylül ayında Yüzbaşı Traoré tarafından devrilmişti. Geçtiğimiz hafta ise Burkina Faso, Yüzbaşı Traoré'nin askeri rejiminin beş yıl daha iktidarda kalmasına izin veren bir tüzüğü kabul etti.