FAO tarafından yapılan basın açıklamasında, "Sınırlı insan enfeksiyonlarının görüldüğü uzun bir dönemin ardından, Kamboçya'da 13 yeni insan vakasının yanı sıra 2023'ün sonundan bu yana Çin ve Vietnam'da ek vakalar rapor edildi" denildi.
Örgüt, "Bilim insanları, halk sağlığı yetkilileri, doktorlar ve toplumlar için yeni zorluklar ortaya çıkaran yeni bir kuş gribi varyantının ortaya çıkması durumu daha da karmaşık hale getirmektedir" diye ekliyor.
FAO, bölgedeki yetkilileri hastalığın yayılmasıyla mücadele etmek üzere "derhal" harekete geçmeye çağırıyor.
H5N1 virüsü ilk olarak 1996 yılında ortaya çıktı, ancak kuşlardaki salgınların sayısı 2020'den bu yana katlanarak arttı, aynı zamanda süt inekleri ve morslar da dahil olmak üzere enfekte memelilerin sayısı da arttı.
Avrupa sağlık ajansı EFSA'nın Temmuz ayı başında yaptığı açıklamaya göre, kuş gribi ilkbaharda Avrupa'da önceki yıllara kıyasla keskin bir düşüş gösterirken, Antarktika'ya kadar dünyanın diğer bölgelerinde enfeksiyonlar çoğalıyor.
FAO'ya göre Asya'da Hindistan, Nepal ve Bangladeş şu anda kuş gribi salgınlarıyla boğuşuyor.
FAO ayrıca "Mekong Havzası bölgesinin tamamı, Endonezya ve Filipinler, ekolojik peyzajlarının çeşitliliği ve sınırlı biyogüvenlik önlemleri nedeniyle artırılmış gözetim altındadır" diye belirtiyor.
FAO, hızlı teşhis çözümlerinin devreye sokulması ve virüsle ilgili veri analizinin yanı sıra aşılama ve bot dezenfeksiyonu gibi çiftlik hayvanlarını korumaya yönelik tedbirler de dahil olmak üzere bölge ülkelerinden koordineli bir müdahale çağrısında bulunuyor.