BM'den gıda güvensizliği uyarısı: Felaket boyutlarında kriz kapıda

Birleşmiş Milletler kuruluşları, Gazze, Haiti, Mali, Güney Sudan ve Sudan'da ekim ayına kadar “felaket boyutlarında” gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından hazırlanan rapora göre, Filistin topraklarındaki nüfusun yarısı, yani bir milyondan fazla insan, temmuz ortasına kadar ciddi bir gıda güvensizliği yaşayabilir. Gazze'de süregelen çatışmalar, erişim kısıtlamaları ve yerel gıda sistemlerinin çökmesi bu durumu tetikleyen ana faktörler olarak belirtiliyor.

GIDA GÜVENSİZLİĞİ RİSKİNİN YAYILMASI

Raporda, gıda güvensizliğinin Lübnan ve Suriye'ye yayılma riskinin de yüksek olduğu ifade ediliyor. Güney Sudan'da ise para biriminin değer kaybetmesi, düşük yerel gıda üretimi, sel riski ve alt-ulusal çatışmalar nedeniyle gıda fiyatlarının hızla arttığı vurgulanıyor. Mali'de çatışmaların yoğunlaşması ve BM misyonunun geri çekilmesiyle durum daha da kötüleşiyor. Sudan'da tarımsal üretim şiddet ve yağma nedeniyle kötü etkilenirken, ithalat maddi ve finansal zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

HAİTİ’DEKİ DURUM

FAO ve WFP, Haiti'deki artan şiddet nedeniyle ülkenin en büyük endişe duyulan bölgeler listesine eklendiğini belirtti. Haiti'de silahlı grupların tedarikleri aksatması, yerinden edilme ve insani erişimi engellemesi, durumu daha da zorlaştırıyor.

18 ‘AÇLIK SICAK NOKTASI’

BM kuruluşlarının değerlendirmesine göre, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burma, Suriye ve Yemen de dahil olmak üzere toplamda 18 “açlık sıcak noktası” bulunuyor. Bu bölgelerde gıda krizi “çok yüksek” endişe düzeyinde değerlendiriliyor.

ACİL EYLEM ÇAĞRISI

BM, gıda güvensizliği krizinin önlenmesi için acil uluslararası yardım çağrısında bulunuyor. Ekim ayına kadar sürecek bu kritik dönemde, insani yardım faaliyetlerinin hızlandırılması ve etkilenen bölgelere erişim engellerinin kaldırılması gerektiği vurgulanıyor.