BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yayımlanan yeni bir rapor, "üst düzey yetkililerin ifadelerine ve diğer kanıtlara" dayanıyor.
Rapor, Bangladeş hükümetinin "hükümet karşıtı göstericilere ve destekçilerine saldıran ve şiddetle bastıran resmi bir politikayı" yürüttüğünü belgeliyor.
Rapor, bu durumun acil ve kapsamlı bir soruşturma gerektiren insanlığa karşı suçlara ilişkin endişeleri artırdığını belirtiyor.
KATLEDİLENLERİN YÜZDE 12-13'Ü ÇOCUKTU
Bangladeş'i 2009 yılından bu yana demir yumrukla yöneten eski Başbakan Şeyh Hasina, birkaç hafta süren ve kanlı şekilde bastırılan ayaklanmaların ardından 5 Ağustos'ta Hindistan'a sığındı.
Bangladeş adalet sistemi tarafından insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Hasina hakkında birçok uluslararası tutuklama emri bulunuyor.
BM raporuna göre, "çeşitli güvenilir kaynaklara" dayanarak yapılan değerlendirmeler, 1 Temmuz ile 15 Ağustos 2024 tarihleri arasında 1.400 kadar kişinin öldürülmüş olabileceğini ve binlerce kişinin yaralandığını gösteriyor.
Raporda, öldürülenlerin büyük çoğunluğunun güvenlik güçleri tarafından vurulduğu ve yüzde12 ila yüzde 13'ünün çocuk olduğu belirtiliyor.
İŞKENCE VE YARGISIZ İNFAZLAR DEVAM EDİYOR
Bangladeş'in önde gelen insan hakları örgütlerinden Odhikar, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin ciddi insan hakları ihlallerine devam ettiğini belirtti.
Odhikar'ın raporuna göre, 9 Ağustos ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında 12 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. Bu kurbanlardan en az yedisi işkenceye maruz kalırken, dördü vurularak, biri ise polis tarafından köprüden itilerek hayatını kaybetti.
Odhikar Direktörü ASM Nasir Uddin Elan, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Yargısız infazlara karışanlar adalet önüne çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.
İnsan hakları örgütleri, uluslararası toplumun bu vahşeti görmezden gelmemesi gerektiğini vurgulayarak, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma çağrısında bulunuyor.