İsrail’in 24 saat içerisinde Lübnan’da Hizbullah komutanını ve Tahran’da Hamas liderini vurması ardından Hamas ve İran’dan intikam sözleri yükseldi. İsrail saldırısı bölgesel savaş endişesinin tırmanmasına yol açtı.
Filistinli İslami hareketin lideri İsmail Haniye'nin çarşamba günü Tahran’da İsrail saldırısı sonucu ölümünden birkaç saat sonra Konsey, İran'ın talebi üzerine Rusya, Çin ve Cezayir'in de desteğiyle acil bir toplantı düzenledi.
İran Büyükelçisi Amir Said Iravani, İran'ın "meşru müdafaa" hakkını bir kez daha teyit ederek, Konsey'in "İsrail'i bu saldırganlık eyleminden sorumlu tutmak için derhal adım atması gerektiğini, yaptırımların ve diğer gerekli tedbirlerin değerlendirilerek daha fazla ihlalin önlenmesi ve İsrail'in kötü niyetli faaliyetlerinin uluslararası toplum tarafından hoş görülmeyeceğinin gösterilmesi gerektiğini" söyledi.
Aralarında Çin, Rusya ve Cezayir'in de bulunduğu çok sayıda Konsey üyesi suikastı doğrudan kınadı.
"İsrail, Gazze, Batı Şeria, Yemen, Lübnan ve şimdi de İran İslam Cumhuriyeti'ni içine alan bitmek bilmeyen bir şiddet dalgası ile ardında yıkım bırakarak kan dökme ve yakıp yıkma politikasına girişti. Bu çılgınlık nerede sona erecek?" diye tepki gösteren Cezayir Büyükelçisi, İsrail'i Orta Doğu'daki barış çabalarını "sabote etmekle" suçladı.
Ancak Üye Devletlerin çoğu, Gazze'de İsrail ve Hamas arasında halihazırda devam eden savaşla birlikte bölgedeki çatışmaların tırmanmasından duydukları korkuyu dile getirmekle yetindi.
Japonya Büyükelçi Yardımcısı Shino Mitsuko "Bölgenin topyekûn bir savaşın eşiğinde olmasından korkuyoruz" derken, Slovenya "fırtınanın gözünde" bir bölge tanımlaması yaptı.
Fransız Büyükelçi Yardımcısı Nathalie Broadhurst ise "Bölgesel bir yangından kaçınmak için azami sorumluluk ve itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.
Toplantı öncesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla Tahran ve Beyrut'ta İsrail'in bir Hizbullah yetkilisini hedef aldığı saldırılardan duyduğu endişeyi dile getirdi ve bu saldırıların "tehlikeli bir tırmanışı temsil ettiğini" söyledi.
ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood Konsey'de yaptığı konuşmada, ABD'nin müttefiki olan İsrail'in kendini savunma hakkını yineleyerek, "Daha geniş çaplı bir savaş ne yakın ne de kaçınılmaz olduğundan, son olayların Orta Doğu'da barış ve güvenlik üzerindeki etkisi konusunda spekülasyon yapmamak en iyisi olacaktır" diye konuştu.
İsrailli mevkidaşı Jonathan Miller ise "Tüm İsrail halkını savunmak için harekete geçmeye devam edeceğiz" diye vurguladı. "Hizbullah, Hamas ve Husiler sadece yılanın başındaki zehri tükürebiliyorlar" diyen Miller, "terörizmin bir numaralı sponsoru" ifadesiyle İran'ın sırasıyla Lübnan, Gazze ve Yemen'deki bu hareketlere verdiği desteği doğrudan hedef aldı.