BM komisyonu: İsrail ‘imha’ için insanlığa karşı suç işledi

BM Soruşturma Komisyonu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde özellikle “imha” amaçlı olmak üzere insanlığa karşı işlenen suçlardan sorumlu olduğunu belirtti. Komisyon, Filistinli grupları da 7 Ekim'den bu yana savaş suçu işlemekle suçladı.

Mayıs 2021'de BM İnsan Hakları Konseyi tarafından oluşturulan komisyonun raporuna göre, İsrail tarafından "imha, cinayet, cinsiyete dayalı zulüm, zorla nakil, işkence ve insanlık dışı muamele" gibi insanlığa karşı suçlar işlendiği sonucuna varıldı. Bu suçlar, özellikle Filistinli erkek ve çocukları hedef aldı.

Cenevre'deki İsrail Büyükelçiliği, komisyonu kendisine karşı "sistematik ayrımcılık" yapmakla suçladı. İsrail'in Cenevre'deki BM Büyükelçisi Meirav Shahar, komisyonun "tüm eylemlerinin İsrail'e karşı odaklanmış bir siyasi gündemin hizmetinde olduğunu" öne sürdü. 

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ VE SAVAŞ SUÇU

BM'ye göre, soykırımın aksine insanlığa karşı suçlar, belirli bir nüfus grubunu hedef almak zorunda değildir ve herhangi bir sivil nüfusa karşı işlenebilir. Ancak, münferit olaylar olan savaş suçlarının aksine, bu suçlar büyük ölçekli saldırıların bir parçası olarak işlenir.

FİLİSTİNLİ GRUPLARIN SUÇLARI

BM müfettişleri, İsrailli yetkililer ve "Hamas'ın askeri kanadı ve diğer altı Filistinli silahlı grubun" savaş suçlarından sorumlu olduğunu belirtti. 7 Ekim'le ilgili olarak komisyon, Filistinli silahlı grupları başta sivillere yönelik saldırılar, cinayetler ve işkence olmak üzere çeşitli savaş suçları işlemekle suçladı. Komisyon ayrıca özellikle İsrailli kadınları hedef alan “cinsel şiddet” vakalarını da tespit ederken, bunların münferit olaylar olmadığı sonucuna vardı. 

Komisyon Başkanı Güney Afrikalı Navi Pillay, suç işleyen herkesin hesap vermesi gerektiğini vurguladı. Pillay, her iki tarafın da uluslararası hukuka uyması gerektiğini belirtti.

KOMİSYONUN KURULMA AMACI

Komisyon, Mayıs 2021'de İsrail ile Hamas arasında yaşanan 11 günlük savaşın ardından kuruldu. Görevi, işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'de yaşandığı iddia edilen insan hakları ihlallerini araştırmak ve İsrail-Filistin çatışmasının temel nedenlerini inceliyor. 

BULGULAR

Rapor, İsrail makamlarını soruşturmalarını engellemekle ve işgal altındaki topraklara erişimi kısıtlamakla suçladı. Soruşturma, mağdurlarla uzaktan yapılan görüşmeler, adli tıp raporları ve uydu görüntüleri gibi belgelere dayanıyor.

ÇAĞRI

Pillay, “İsrail, Refah'a yönelik saldırı da dâhil olmak üzere Gazze'deki askeri operasyonlarını ve saldırılarını derhal durdurmalıdır” dedi.

Pilay  "Hamas ve Filistinli silahlı gruplar roket atışlarını derhal durdurmalı ve tüm rehineleri serbest bırakmalıdır. Rehin alma bir savaş suçudur” diye devam etti.

Raporda ayrıca İsrailli yetkililer tarafından yapılan açıklamaların - “yaygın yıkım ve çok sayıda sivilin öldürülmesi politikasını yansıtanlar da dahil olmak üzere” - soykırıma veya ayrımcılık ve şiddete teşvik gibi ciddi uluslararası suçlar teşkil edebileceği vurgulanıyor.