BM: Mali ordusu ve ‘yabancı’ askerler en az 500 kişiyi infaz etti

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan bir rapora göre Mali’de 2022 yılında ordu ve “yabancı” savaşçılar bir operasyon sırasında en az 500 kişiyi infaz etti.

Yüksek Komiserliğin raporuna göre, aralarında 20 dolayında kadın ve 7 çocuğun da bulunduğu en az 500 kişinin "bölge tamamen kontrol altına alındıktan sonra" Mali Silahlı Kuvvetleri ve yabancı askeri personel (...) tarafından infaz edildiğine "inanmak için makul gerekçeleri var".

Mura’daki sözkonusu alan 27 Mart ile 21 Mart 2022 arasında kontrol altına alınmıştı.

Bu rapor 2013'ten beri Mali'de konuşlandırılan BM barışı koruma misyonunun (MINUSMA) insan hakları bölümü tarafından yürütülen bir soruşturmanın sonuçları üzerinden hazırlandı.

Raporda “yabancı” olarak ifade edilen güçler tanımlanmıyor. Ancak yabancılardan kastın paramiliter Rus özel güvenlik şirketi Wagner olduğu tahmin ediliyor. “Cihatçılara karşı” mücadelede Rus "eğitmenlerinin" yardımına ilişkin Mali yetkililerinin resmi açıklamaları ile Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Mali'de Wagner’in varlığına ilişkin açıklaması var.

BM müfettişleri, bu yabancıları "bilinmeyen" bir dil konuşan beyaz adamlar olarak tanımlayan ifadelere yer verdi.