BM: Nefret söylemi dünyanın pek çok yerinde yankı buluyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Holokost'tan seksen yıl sonra antisemitizmin “yaygınlaşması” ve farklılıklara yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Volker Türk yaptığı açıklamada, “nefret söyleminin bugün dünyanın pek çok yerinde yankı bulduğu” bir dönemde “anma törenlerinin aynı zamanda bugüne odaklanması ve geleceğe bakması” gerektiğini belirtti.

27 Ocak 1945'te Kızıl Ordu askerleri Auschwitz-Birkenau toplama ve imha kampına girmişti. Burada sadece 7,000 erkek ve kadın hayatta kalmıştı. 

Volker Türk, ancak 80 yıl sonra antisemitizm için “Sokaklarımızda ve internette yaygınlaşıyor. Yahudiler giderek daha fazla gözdağı, tehdit ve fiziksel şiddetle karşı karşıya kalıyor” dedi. 

Türk, “Çoğu zaman ayrımcılık ve insanlıktan çıkarma, dayanışma ve şefkatin önüne geçiyor; çeşitlilik değerli bir varlıktan ziyade bir tehdit olarak görülüyor ve birçok lider hukukun üstünlüğünü baltalıyor ve zayıflatıyor” diye belirtti.  Volker Türk’e göre çeşitlilik kutlanmalı. 

Yüksek Komiser herhangi bir ülke ya da lider ismi vermedi ancak çağrısı Donald Trump'ın pazartesi günü göreve başlamasından bu yana çeşitlilik karşıtı önlemlerini arttırdığı bir döneme denk geldi. Trump, özellikle de çalışanları çeşitlilik programlarından uzaklaştırdı ve trans bireyler lehine politikaları ortadan kaldırma sözü verdi. 

Yüksek Komiser, “İnsan hakları ve onurunun inkar edildiği, silindiği ya da unutulduğu karanlık bir geleceğe doğru uyurgezer bir şekilde ilerlemekten korkuyorum” dedi. 

Volker Türk, “Holokost Anma Günü bizi bu sersemlikten kurtarmalıdır. Kayıtsızlık, kayıtsızlık ve ilgisizliğin tehlikelerine karşı bir uyandırma çağrısıdır” diye ekledi.