Fransa’nın Avrupa’dan sorumlu bakanı Benjamin Haddad, Avrupa Birliği’ni, işletmelere yönelik "özen yükümlülüğü" direktifini durdurmaya davet ederek, “İşletmelerimizin daha fazla bürokrasiye değil, basitleştirmeye ihtiyacı var” dedi.
ÇİN VE ABD İLE REKABET GEREKÇESİ
Haddad, ayrıca, Avrupa iş dünyasının Çin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın dönüşü karşısında rekabet gücünü artırma ihtiyacına dikkat çekerek, AB’nin “sürdürülebilirlik” verilerini uyumlaştırmayı hedefleyen başka bir yeşil direktifi (CSRD) de gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Avrupa Parlamentosu, nisan ayında, şirketlere tedarik zincirlerinde insan ve çevre haklarına uyumu zorunlu kılan iddialı bir düzenlemeyi kabul etmişti. Direktif, çocuk işçiliği, zorla çalıştırma ve çevresel zararları önlemeyi, tespit etmeyi ve gidermeyi amaçlıyor. Şirketlerin bu kurallara uymaması durumunda sorumlu tutulacakları ve mağdurlara tam tazminat ödeyecekleri belirtiliyor.
Ancak, Fransa bu düzenlemeyi şirketler için bir yük olarak değerlendiriyor. Fransız hükümet sözcüsü Sophie Primas, çarşamba günü yaptığı açıklamada, direktifin Avrupa iş dünyasında bir "cehennem" yarattığını savunarak, “Avrupa Birliği’nin biraz fazla ileri gittiğini fark ettiğini düşünüyorum” dedi.
Fransa’nın eleştirdiği ikinci düzenleme, şirketlerin çevresel ve sosyal verilerini yayımlama yöntemlerini Avrupa çapında uyumlu hale getiren "sürdürülebilirlik" direktifi (CSRD). Bu direktif, AB’nin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma hedefi doğrultusunda hazırlanmıştı. Ancak, Çin ve ABD ile rekabet gücünü artırmak isteyen Avrupa iş dünyasından yoğun eleştiriler aldı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Stéphane Séjourné, bu eleştirilere yanıt olarak, CSRD direktifinde değişiklikler yapılacağını belirtti. Séjourné, France Inter'e verdiği mülakatta, Şubat 2025’te AB’nin “büyük bir basitleştirme hamlesi” başlatacağını duyurdu. Ancak bu konulardaki kararlar halen tartışma aşamasında.