BM Sudan’daki korkunç ihlalleri kınadı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan'da ordu ve paramiliter güçler arasındaki savaşta işlenen "korkunç ihlal ve suiistimalleri" kınadı.

15 Nisan 2023’ten bu yana ordunun başındaki General Abdel Fattah al-Burhan ile eski yardımcısı Hızlı Destek Güçleri (HDK) paramiliterlerinin başı General Muhammed Hamdan Daglo arasında başkent Hartum’un yanısıra ülkenin batısı ve güneyinde korkunç bir savaş yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre çatışmalar binlerce insanın ölümüne ve yaklaşık sekiz milyon insanın yerinden olmasına neden oldu.

BM insan hakları şefi Volker Türk cuma günü yaptığı açıklamada, "Neredeyse bir yıldır, Sudan'dan gelen hikayeler ölüm, acı ve umutsuzluktan ibaret, çünkü anlamsız çatışma ve insan hakları ihlalleri görünürde bir son olmaksızın devam ediyor" dedi.

Bu açıklamalar, perşembe günü her iki tarafın da işlediği ihlalleri belgeleyen bir BM raporunun yayınlanmasının ardından geldi.

Rapor, ordu ve paramiliter güçlerin Nisan ve Aralık ayları arasında "özellikle başkent Hartum'un yanı sıra Kordorfan (güney) ve Darfur'da (batı) yerinden edilmiş kişilerin barındığı yerler de dahil olmak üzere yoğun nüfuslu bölgelere ayrım gözetmeksizin saldırılar düzenlediğini" ortaya koyuyor.

KADIN VE ÇOCUKLARA YAYGIN CİNSEL SALDIRI

Kasım ayında BM uzmanları Sudan'da bazen etnik temelli olan ve "bir savaş aracı" olarak kullanılan yaygın cinsel şiddet konusunda uyarıda bulunmuştu. Yeni rapor, kurbanlar arasında "19 çocuk" da dahil olmak üzere "118 cinsel şiddet vakası" listeliyor.

Raporda, aktivistlerin aylardır Sudan'da kadın ve kız çocuklarına tecavüz etmekle suçladıkları "birçok tecavüzün HDK tarafından gerçekleştirildiği" belirtiliyor.

"Bu ihlallerden bazıları savaş suçu kapsamına girebilir" uyarısında bulunan Türk, "hızlı, kapsamlı, etkili, şeffaf, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma" yapılması ve "sorumluların adalet önüne çıkarılması" çağrısında bulundu.

VAHŞET GÖRÜNTÜLERİ

BM raporuna göre, güvenilir video kanıtları, Kuzey Kordofan eyaletinde karayoluyla seyahat eden birkaç öğrencinin, etnik kökenleri nedeniyle paramiliterlere destek verdikleri iddiasıyla düzenli ordudan üniformalı erkekler tarafından başlarının kesilmiş olabileceğini gösteriyor. 

BM'ye göre şubat ayı ortasında sosyal ağlarda yayınlanan videoda askerler kesik kafalarla yürürken etnik hakaretler içeren sloganlar atıyor.