Bulgaristan üç yılda yedinci kez parlamento için oy kullanıyor

Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi olarak değerlendirilen Bulgaristan sandık başında. 2021’den bu yana yedinci kez parlameto için oy kullanılıyor. Siyasi krizin derinleşmesi ve Rusya yanlısı aşırı sağın güçlenmesi gergin bir seçime işaret ediyor.

Bulgarlar bu pazar yeni parlamentoyu seçmek üzere erken seçimlerde sandık başına giderken, Rusya yanlısı milliyetçiler olarak değerlendirilen Vazrajdane (Rönesans) siyasi arenada sağlam bir yer ediniyor.

2021'den bu yana yedinci kez parlamento seçimleri yapılıyor. Siyasi kriz nedeniyle halk bıkkın ve endişeli görünüyor. Zira mevcut siyasi kriz, 1989’dan bu yana en ağır kriz olarak görülüyor.  Kriz, Rusya yanlısı milliyetçi Vazrajdane’nin de yükselişine neden oldu.  Anketlere bu partiye, her geçen seçimde zemin kaybeden CC/BD reformcuları kadar, %13 ile %14 arasında oy veriyor.

Anketlere göre eski başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki liberal muhafazakar Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi için Vatandaşlar (GERB) partisi ise oyların yaklaşık %26'sını alacak. Ancak bir kez daha, son derece parçalanmış bir parlamentoda çoğunluğu oluşturacak müttefikler bulması pek olası görünmüyor. 

Anketler, seçimlere katılım oranının da düşük olacağına işaret ediyor. Beş ay önce seçmenlerin sadece %34'ü sandık başına gitmişti ki bu oran 35 yıl önce komünizmin çöküşünden bu yana en düşük seviyeydi.

Kampanya süresince oldukça aktif olan Vazrajdane, kendi girişimiyle bu yaz parlamento tarafından okullarda LGBT+ “propagandasına” karşı bir yasanın kabul edilmesine seçmenlerinin verdiği destekten faydalanabilir. 

Yasa doğrudan Rusya'dan esinlenmişti ve ülke NATO üyesi olmasına rağmen, Kremlin yanlısı web sitelerinin bolluğu seçmenleri etkiliyor. Seçimlerin sonunda ortaya çıkacak tablo, Vazrajdane’yi GERB için potansiyel bir ortak haline getirebilir. 

65 yaşındaki GERB Başkanı Borisov, hükümet ettiği dönemde AB ve NATO'nun pozisyonlarına saygı gösterirken Rusya'ya karşı her zaman yumuşak davranmaya özen göstermişti. 

Borisov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana açıkça Moskova'nın yanında yer aldı, ancak analiste göre Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki olası zaferi tüm bunları değiştirebilir.

Cumhuriyetçi adayın seçilmesi ve “yolsuzluk günahlarını hoş görmesi”, GERB'in ABD ve İngiltere yaptırımlarının hedefi olan eski iş adamı Delyan Peevski ile koalisyon kurmasını da kolaylaştırabilir.

Ülkede yolsuzlukla mücadele ve enerji dönüşümü reformları da askıya alındı. Bu durum hem yabancı yatırımcıları endişelendirdi hem de milyarlarca euroluk Avrupa fonlarının ödenmesini tehlikeye attı.  Ama aynı zamanda Euro bölgesine katılım ve Schengen serbest dolaşım alanına tam üyeliğin ertelenmesine yol açtı. Yedi seçimin 300 milyon euronun üzerinde olduğu tahmin edilen maliyeti de ayrıca ağır bir yük oluşturuyor. 

Saat 20.00 sıralarında sandıklardan ilk sonuçların çıkmaya başlaması bekleniyor.