Demokratik Kongo Cumhuriyeti idam uygulamasına geri döndü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) hükümeti, özellikle vatana ihanetten suçlu bulunan askeri personel ve "ölümle sonuçlanan şehir eşkıyalığından" sorumlu olanlar için idam uygulamasını yeniden başlatma kararı aldı.

Adalet Bakanı Rose Mutombo tarafından Çarşamba günü imzalanan bir genelgeyle bildirilen karar, 2003 yılından bu yana uygulanan infaz moratoryumunu kaldırıyor. 

Genelge, Ruanda ordu birlikleri tarafından desteklenen M23 ("23 Mart Hareketi") isyancılarının doğudaki Goma bölgesinde gerçekleştirdikleri yeni saldırıların hemen ardından geldi.

YARGISIZ İNFAZLARA KAPI AÇILDI

Özellikle askerlerin veya silahlı grup üyelerinin karıştığı vakalarda düzenli olarak verilen ölüm cezası, Devlet Başkanı Joseph Kabila (2001-2019) rejimi altında moratoryum kararının imzalanmasından bu yana uygulanmıyordu. O tarihten bu yana ölüm cezaları sistematik olarak müebbet hapse çevriliyordu.

Kongolu demokrasi yanlısı yurttaş hareketi Lucha (Değişim için Mücadele) Cuma günü kararı kınayarak, Cumhurbaşkanı Félix Tshisekedi'nin DKC'nin yargı sistemine yönelik son eleştirilerine atıfta bulunarak, "adalet sisteminin kusurlu işleyişinin en yüksek yargıç da dahil olmak üzere herkes tarafından kabul edildiği bir ülkede yargısız infazlara kapı açtığını" belirtti. 

Kongo Demokratik Cumhuriyeti son iki yıldır, doğudaki Kuzey Kivu eyaletinin büyük bir bölümünü ele geçiren M23 isyancılarının saldırısıyla karşı karşıya bulunuyor. 

M23 İSYANI İLERLİYOR

Kongo ordusu ve uzantısı olan milislerin M23'ün ilerleyişi karşısında bozguna uğraması, yetkililer arasında güvenlik güçlerine sızmaların olduğuna dair şüpheler uyandırdı. 

Aralarında Demokratik Kongo Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri’nin (FARDC) üst düzey subaylarının da bulunduğu çok sayıda askerin yanı sıra milletvekilleri, senatörler ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusundaki iş dünyasının önde gelen isimleri tutuklandı ve "düşmanla suç ortaklığı" yapmakla suçlandı.

Genelgede, "İhanet ya da casusluk eylemleri hem halka hem de Cumhuriyete büyük zararlar vermiştir" deniliyor. 

HALKA AÇIK İNFAZLAR PLANLANIYOR

Adalet Bakanı, idamların geri getirilmesinin amacının "orduyu hainlerden temizlemek ve insan hayatının kaybıyla sonuçlanan terörizm ve şehir eşkıyalığı eylemlerindeki artışı durdurmak" olduğunu iddia etti. 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusunda bulunan ve adlarının açıklanmasını istemeyen güvenlik kaynakları AFP'ye yaptıkları açıklamalarda, başta M23 isyancıları ve Ruanda olmak üzere "düşmanla işbirliği yapmakla" suçlanan "askerlerin halka açık infazlarının" planlandığını bildirdi.