Dünyada oropouche ateşi sonucu ilk ölümler

Güney Amerika ülkesi Brezilya Sağlık Bakanlığı, Oropouche ateşinin ülkede iki kişinin ölümüne neden olduğunu ve bunun dünyada bu hastalık nedeniyle kaydedilen ilk ölümler olduğunu duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kurbanların kuzeydoğudaki Bahia eyaletinden “30 yaşın altında, herhangi bir ek hastalığı olmayan, ancak şiddetli dang hummasına benzer semptomlar gösteren” iki kadın olduğu belirtti. Bakanlık,  “şimdiye kadar dünya bilimsel literatüründe hastalıkla bağlantılı hiçbir ölüm bildirilmemişti” diye belirtti. 

Yetkililer ayrıca güneydeki Santa Catarina eyaletinde Oropouche ateşinden kaynaklandığından şüphelenilen bir başka ölümü de araştırdıklarını açıkladılar.

Böcekler ve sivrisinekler tarafından bulaştırılan Oropouche ateşi Brezilya'da ilk kez 1960 yılında bir tembel hayvanın kanında tespit edildi. O tarihten bu yana, özellikle Amazon ve diğer Latin Amerika ülkelerinde vakalar bildiriliyor. Brezilya hükümetine göre ülkede en az 7.236 vaka rapor edildi. Hastalığın belirtileri dang hummasına benzemekle birlikte daha hafif seyrediyor.

Brezilyalı sağlık yetkilileri ayrıca hastalığın dikey olarak, yani hamile bir anne ile çocuğu arasında bulaştığı altı olası vakayı da inceliyor.

Brezilya tarafından açıklanan bu ilk ölümler, bu yıl ülkeyi kasıp kavuran ve 1 Ocak'tan bu yana en az 4.824 doğrulanmış ölümle tarihinin en kötü dang salgınıyla aynı zamana denk geldi.