En zengin yüzde 1 ceplerini doldurmaya devam ediyor

Brezilya'daki G20 toplantısı öncesinde perşembe günü yayınlanan Oxfam raporuna göre, en zengin %1'lik kesim son on yılda 42 bin milyar dolar yeni serveti cebine indirdi; bu rakam dünya nüfusunun en yoksul %50'sinin sahip olduklarının neredeyse 34 katı.

Oxfam International'da eşitsizlik üzerine politika savunuculuğu başkanı olan Max Lawson, "Eşitsizlik aşırı seviyelere ulaştı ve şu ana kadar hükümetler insanları ve gezegeni bunun yıkıcı etkilerinden korumakta başarısız oldu" diye endişeleniyor. 

Lawson, "İnsanlığın en zengin %1'i ceplerini doldurmaya devam ederken geri kalanlar kırıntılarla yetinmek zorunda kalıyor" diye özetliyor.

HER BİRİNİN SERVETİ YILDA 400 BİN DOLAR ARTTI

Ortalama olarak, en zengin %1'lik 'kulübün' her bir üyesinin serveti son on yılda reel olarak neredeyse 400.000 dolar artarken, dünya nüfusunun en alt yarısındaki bir kişi için bu artış sadece 335 dolar oldu. Bu da günde dokuz sentten daha az bir miktara denk geliyor. 

Oxfam, en zenginler için vergi oranlarının düşmesine yol açan "vergi adaletine” karşı savaş yürütüldüğü tepkisinde bulundu. 

STK, G20 ülkelerindeki vergi gelirlerinin %8'inden azının servet vergisinden geldiğini, en zengin %1'lik kesimin gelir payının ise 40 yılda %45 arttığını belirtiyor.

GELİR VERGİSİ ŞART

Çalışma son olarak, dünya genelinde milyarderlerin servetlerinin %0,5'inden daha azına denk gelen bir vergi oranına tabi olduklarını, son kırk yılda servetlerinin yılda ortalama %7,1 arttığını ve "milyarderlerin aşırı servetini azaltmak için yıllık en az %8 net servet vergisinin gerekli olacağını" ortaya koyuyor.

Oxfam, bu hafta yapılacak G20 toplantısının "belirleyici" olabileceğini söylüyor. G20 maliye bakanlarının süper zenginlerin vergilendirilmesine yönelik bir anlaşmanın temellerini atması bekleniyor. Oxfam ve diğer kuruluşlar Brezilya maliye bakanına, G20 liderlerini ultra zenginleri vergilendirmeye çağıran ve 1,5 milyondan fazla imza içeren dilekçeler sunmayı planlıyor.