Endonezya’da yanardağ patlaması ve tsunami tehlikesi
Endonezya'da perşembe günü, yanardağdan kopan parçaların denize düşmesi halinde tsunami uyarısı yapıldı ve binlerce kişi tahliye edildi.
Endonezya'da perşembe günü, yanardağdan kopan parçaların denize düşmesi halinde tsunami uyarısı yapıldı ve binlerce kişi tahliye edildi.
Ruang yanardağı Salı gününden bu yana beş kez patlayarak gökyüzünde bir kilometreden fazla yükseklikte kül bulutu oluşturdu. Ulaştırma Bakanlığı, yüz kilometreden fazla uzaklıktaki Manado uluslararası havaalanını kapatmak zorunda kaldı.
Yanardağ kraterinin çarşamba günü gece boyunca alevler içinde kalması ve lav püskürtmesi yetkililerin alarm seviyesini en yüksek olan dört seviyesine çıkarmasına neden oldu.
Takımadaların uzak bir bölgesinde, Sulawesi eyaletinin kuzeyindeki küçük bir adada bulunan yanardağ, perşembe sabahı hala bir duman sütunu yayıyordu.
Yetkililer, yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapan Tagulandang adasını da içeren yanardağa yakın bölgedeki 11 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.
Yetkililere göre bazı bölge sakinleri panik içinde kaçmaya çalıştı. Yaklaşık yirmi kişilik bir ekibin şişme botlarla yanardağa bakan sahil boyunca yaşayan sakinleri tahliye ettiği bildirildi.
Bölge sakinlerine yanardağa altı kilometreden fazla yaklaşmamaları tavsiye edildi.
Salı akşamı meydana gelen ilk patlamanın ardından 800'den fazla kişi Ruang'dan komşu Tagulandang adasına göç etmiş, Çarşamba günü ise dört patlama daha meydana gelmişti.
Ancak yetkililer şimdi olası bir tsunami konusunda endişeli. Endonezya volkanoloji ajansı direktörü Hendra Gunawan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Tagulandang adası sakinleri, özellikle de sahile yakın yaşayanlar, parlayan kaya çıkıntıları, yanan bulutlar ve volkan kütlesinin denize çökmesinin neden olacağı bir tsunami riskine karşı tetikte olmalılar" dedi.
2018 yılında Cava ve Sumatra adaları arasında bulunan Anak Krakatoa yanardağının krateri büyük bir patlama sırasında kısmen çökmüş ve 400'den fazla kişinin ölümüne yol açan bir tsunamiyi tetiklemişti.
Endonezya, kıtasal plakaların birleşerek önemli volkanik ve sismik faaliyetlere yol açtığı Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alıyor. Ülkede yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunuyor.