Erivan’da binlerce kişi başbakanı protesto etti

Ermenistan’ın başkenti Erivan'da binlerce kişi Başbakan Nikol Paşinyan'a karşı gösteri düzenleyerek, Azerbaycan’a verilen toprak imtiyazlarını protesto etti.

Paşinyan hükümetinin 1990'larda Azerbaycan'dan ele geçirilen Tavuş bölgesindeki dört sınır köyünü iade etmesine karşı nisan ayı sonundan bu yana protesto eylemleri gerçekleşiyor. 

Tavuş bölgesinin Başpiskoposu Bagrat Galstanian’ın öncülük ettiği protestolarda Nikol Pachinian'ın istifasını talep ediyor. 

Perşembe günü Erivan'ın merkezi bir meydanında, Paşinyan’ın haftalık kabine toplantısında başkanlık ettiği hükümet binalarının önünde binlerce kişi toplandı. Eylemcilerin sayısının 3 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. 

Araçlarıyla bölgeyi trafiğe kapatan göstericiler ile çevik kuvvet arasında gergin anlar yaşandı. 

AFP’nin haberine göre Bagrat Galstanian kalabalığa “Bu adama (Nikol Paşinyan) bu ülkede yapacak hiçbir şeyi olmadığını söylemeye geldik” diye seslendi. 

53 yaşındaki başpiskopos, 2018'de iktidara gelen başbakan için güvensizlik oylaması yapılması çağrısında bulunuyor. 

Galstanian pazartesi günü, başbakanlık görevine adaylığını koymadan önce gerekli bir adım olan din adamlığı görevinden geçici olarak feragat etti.

Tavuş bölgesinden gelen bu dini lider, çifte Ermeni ve Kanada vatandaşı olduğu için şu anki haliyle aday olamıyor. Kanada vatandaşlığından çıkmasını engelleyecek hiçbir şey yok, andak bu uzun bir süreç olabilir.

Hükümetin Azerbaycan’a verdiği köyler, Gürcistan'a giden hayati bir yolun bazı bölümlerini kontrol ettikleri için denize kıyısı olmayan Ermenistan için stratejik öneme sahip. 

Bu bölgedeki Ermeniler, terk ettikleri toprakların kendilerini ülkenin geri kalanından kopardığını belirtiyor ve Nikol Paşinyan'ı karşılığında hiçbir taviz almadan topraklarını terk etmekle suçluyorlar.

Paşinyan ise bu kararın Bakü ile barışı garanti altına almayı amaçladığında ısrar ediyor.

Ermenistan ve Azerbaycan, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için iki kez savaştı. İlki 1990'larda Ermenistan tarafından kazanıldı. 

Azerbaycan daha sonra 2020 sonbaharında bölgenin bir kısmının kontrolünü yeniden ele geçirdi ve Eylül 2023'te bir yıldırım harekatıyla bölgenin tamamını ele geçirerek otuz yıldır bölgeyi yöneten Ermenileri göç etmeye zorladı.