Etiyopya'da heyelan: BM’ye göre ölü sayısı 500’e çıkabilir

BM insani yardım kuruluşu Ocha, Etiyopya'nın güneyinde ulaşılması zor bir bölgede pazartesi günü meydana gelen toprak kaymasında ölenlerin sayısının 500’e ulaşabileceğini duyurdu.

Pazartesi günü meydana gelen heyelan, 120 milyon nüfusun dörtte üçünden fazlasının kırsal alanlarda yaşadığı Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesi olan Etiyopya'da kayıtlara geçen en ölümcül heyelan olarak kayıtlara geçti. 

BM İnsani İşler Ofisi (Ocha) perşembe günü yayınladığı son durum raporunda, ölü sayısının "24 Temmuz'da 257'ye ulaştığını" ve "yerel yetkililerin verdiği bilgiye göre 500'e kadar yükselmesinin beklendiğini" yazdı. 

Salı akşamı yerel yetkililer tarafından açıklanan bir önceki ölü sayısı 229'du. "Kurtarma operasyonları devam ediyor" denilen Ocha,  "Bölge sakinleri başka seçenekleri olmadığı için çoğunlukla çıplak elleriyle ya da küreklerle kazı yapıyor" diye ekledi. 

Felaket, Güney Etiyopya Bölgesel Eyaleti'nde dağlık bir kırsal alan olan Kencho Shacha Gozdi'nin kebele'sinde (en küçük idari bölüm), federal başkent Addis Ababa'ya yaklaşık 480 km mesafede meydana geldi.

Pazar akşamı uzun süre şiddetli yağmur yağışının ardından tepenin bir bölümü çökmüş ve birkaç evi etkilemişti. Ancak daha sonra başka bir toprak kayması yardıma koşan çok sayıda kişiyi yutmuştu. Hâlâ kayıp olanların net sayısı bilinmiyor. 

BM'ye göre, Etiyopya nüfusunun yaklaşık %18'i (21,4 milyon kişi) normal zamanlarda insani yardıma muhtaç halde yaşıyor ve 4,5 milyon kişi şu anda çatışma veya iklimsel felaketler (kuraklık, sel vb.) nedeniyle yerinden edilmiş durumda. 

Bölge sakinlerine göre, insanlar genellikle soğuk olmadığı için yamaçların aşağısında yaşamayı tercih ediyor.  

"Uzun" yağmur mevsimi, Güney Etiyopya bölgesel eyaleti de dahil olmak üzere Etiyopya'nın büyük bir bölümünde Haziran ayında başladı. Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor.

Güney Etiyopya Bölgesel Eyaleti, nisan ve mayıs aylarında yaşanan "kısa" yağmur mevsimden de etkilenen birçok bölgeden biriydi.