FAO: Temmuzda küresel gıda fiyatları çok az değişti

FAO'nun cuma günü yayınladığı rapora göre, tahıl fiyatlarındaki düşüşün bitkisel yağ, sığır eti, tavuk ve şeker fiyatlarındaki artışla "dengelenmesiyle" küresel gıda fiyatları temmuz ayında çok az değişti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hesaplanan ve bir sepet emtianın uluslararası fiyatlarındaki değişimleri izleyen gıda fiyat endeksi haziran ve temmuz ayları arasında neredeyse sabit kaldı (sırasıyla 121 ve 120.8).

Ancak FAO'ya göre bu endeks "bir yıl önceki değerine göre %3.1, Mart 2022'de ulaştığı 160.3 puanlık rekor seviyesine göre ise %24.7 geriledi.

Rapora göre temmuz ayında "tahıl fiyatlarındaki düşüş bitkisel yağ, et ve şeker fiyatlarındaki artışı dengeledi".

FAO, "Kuzey yarımkürede kış buğdayı hasadının devam etmesi nedeniyle mevsimsel arzdaki artış ve Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bol miktarda bahar buğdayı hasadına işaret eden genel olarak elverişli koşullar, uluslararası buğday fiyatlarını aşağı çekmeye devam etti" dedi. 

Örgüt, "İhracatçılar arasındaki güçlü rekabet ve zayıf küresel talep de buğday fiyatları üzerinde baskı yarattı" diye ekledi. 

Öte yandan, bitkisel yağ fiyat endeksi, özellikle "Amerika kıtasında tarımsal yakıt sektöründe devam eden güçlü talep" nedeniyle "bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı".

Şeker de "ayın ilk yarısında Brezilya'da beklenenden daha düşük gerçekleşen üretim" nedeniyle yükseldi.

Ette ise sığır ve kuzu eti fiyatları "güçlü ithalat talebi ve Okyanusya'da kesimlik hayvan arzındaki mevsimsel düşüşün bir sonucu olarak" yükseldi. 

Kümes hayvanı fiyatları da "hayvan hastalıklarının, özellikle de bazı önemli üretim bölgelerindeki kuş gribi salgınlarının neden olduğu üretim zorluklarına karşın, özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki güçlü ithalat talebi nedeniyle yükseldi".