Filipinler’de Trami fırtınası: Ölü sayısı 40’a yükseldi

Filipinler’de meydana gelen Trami fırtınasında yeni bilançoya göre en az 40 kişi hayatını kaybederken, sağanak yağmurun yol açtığı sel nedeniyle on binlerce insan yerinden oldu.

Yetkililere göre tropik fırtına Trami'nin vurduğu Filipinler'de ölü sayısı cuma günü en az 40'a yükseldi. Bir önceki açıklamada 20 kişinin öldüğü belirtilmişti. 

Kurtarma görevlileri hala evlerinin çatılarında mahsur kalan sakinlere ulaşmaya çalışıyor. Sağanak yağmurun yol açtığı sel nedeniyle on binlerce insan yerinden oldu. Perşembe günü yapılan resmi sayıma göre 193.000 kişi sel nedeniyle tahliye edildi. 

İki gün içinde bazı bölgelerde iki aya eşdeğer yağış kaydedildi. Başkent Manila’da bir bölge büyük ölçüde sular altında kaldı. 

Ana ada Luzon'da okullar ve devlet daireleri cuma günü kapalı kaldı ve dalgaların iki metreye ulaşabileceği batı kıyılarında fırtına uyarıları yürürlükte kalmaya devam etti.

Filipinler'i düzenli olarak vuran fırtına ve tayfunlar her yıl hasara ve onlarca kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle Asya-Pasifik bölgesindeki fırtınaların kıyıya daha yakın yerlerde oluştuğunu, daha hızlı şiddetlendiğini ve karada daha uzun sürdüğünü belirtiyor.