Filistin hükümeti istifasını sundu

İşgal altındaki Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi hükümeti istifasını Filistin Başkanı Mahmud Abbas'a sundu. Başbakan Muhammed Ştayyeh'e göre bu karar "Gazze'ye yönelik saldırıyla bağlantılı gelişmeler ışığında" alındı.

Başbakanı Muhammed Ştayyeh, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Filistin Yönetimi hükümetinin pazartesi günü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a istifasını sunduğunu açıkladı.

Ramallah'ta yaptığı açıklamada "Hükümetin istifasını 20 Şubat'ta Cumhurbaşkanı'na sundum ve bugün yazılı olarak sunuyorum" diyen Shtayyeh, bu kararın "Gazze'ye yönelik saldırıyla bağlantılı gelişmeler" ve işgal altındaki Batı Şeria'daki "tırmanış" ışığında alındığını söyledi.

İsrail ile Filistinli İslamcı hareket Hamas arasında 7 Ekim'de Gazze'de başlayan savaştan bu yana pek çok Filistinli, 88 yaşındaki Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve işgal altındaki Batı Şeria'da tırmanan şiddet olayları karşısındaki "güçsüzlüğü" nedeniyle eleştirdi.

Haziran 2007'deki kardeş kavgasından bu yana Filistin yönetimi, 1967'den beri İsrail işgali altında bulunan Batı Şeria'da sınırlı bir güce sahip olan Mahmud Abbas'ın Filistin Yönetimi ile Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas arasında bölünmüş durumda.

Shtayyeh hükümetinin istifası, bölge ülkeleri, Batı ve Mahmud Abbas karşıtlarının bağımsız bir Filistin devleti bayrağı altında Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden sorumlu olacak reformcu bir Filistin Yönetimi çağrısında bulunduğu bir dönemde geldi.

Filistin’in tarihi lideri Yaser Arafat'ın yeğeni olan muhalif Nasır El Kidva geçen hafta AFP'ye verdiği bir mülakatta Mahmud Abbas ile "dostane bir boşanma" ve Hamas'ın bazı üyeleri de dahil olmak üzere Filistin siyasi liderliğinin yeni bir birlik oluşturması çağrısında bulunmuştu.