Fransa: Avrupa Komisyonu Müslüman Kardeşler’i finanse ediyor

Fransa’nın Avrupa’dan sorumlu bakanı Laurence Boone, Avrupa Komisyonu’nun Müslüman Kardeşler’e yakın bir derneği finanse ettiğini belirterek, bunun Fransa’nın “laiklik değerleri ile örtüşmediği” tepkisinde bulundu.

France 2 kamu televizyon kanalına konuşan Laurence Bonne, "Hiçbir muğlaklık yok. Bu dernek bizim laiklik değerlerimizle örtüşmemektedir. Kapsayıcılık ve özgürleşme hedeflerimizi hiç desteklemiyor. O buna karşı” dedi.

Kasım 2021’de de Fransa’nın vatandaşlıktan sorumlu bakan delegesi Marlene Schiappa, Avrupa Komisyonu Eşitlik Komiseri Helena Dalli ile Avrupa Genç Müslüman Dernekleri Konfederasyonu (Femyso) arasındaki ilişkilerden duyduğu şaşkınlığı ifade etmişti.  

Ağustos ayında, Femyso'nun Avrupa Komisyonu tarafından kıtanın gençliğini kutlamak için yayınlanan bir videoda görünen dernekler arasında yer aldığında bu dosya yeniden gündeme geldi.

Kendisinden önceki Avrupa Bakanı Clément Beaune’nun, Schiappa ile birlikte bu durumu Avrupa Komisyonu’na yazdığını hatırlatan Laurence Boone, “Öyle görünüyor ki bu yetmedi.  İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile birlikte yeniden yazıyoruz” dedi.

Boone, “Komisyona baskı yapmaları için tüm Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımla temas halindeyim” diye ekledi.

1999’da kurulan Femyso, çok sayıda araştırmacı tarafından Müslüman Kardeşler’in bir kolu olarak değerlendiriliyor. Müslüman Kardeşler çıkış ülkesi olan Mısır’da da yasaklı durumda.

Marianne dergisine göre Femyso ilk kez Avrupa kurumları ile işbirliği yapmıyor. 2014’ten bu yana bu derneğin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’nden onbinlerce euro sübvansiyon aldığı belirtiliyor.