Fransa’da bir imam sınırdışı edilmek üzere gözaltına alındı

Fransa’nın güneydoğusundaki Pessac’ta bulunan caminin Nijerya vatandaşı başkanı Abdurrahman Ridwan, sınırdışı edilmek üzere gözaltına alındı.

Avukatı Sefen Guez Guez AFP'ye yaptığı açıklamada, Bordeaux bölgesindeki Pessac'ta El Faruk camisini işleten ve yetkililer tarafından "Selefi mezhebinden" olduğu düşünülen Abdurrahman Ridwan'ın Perşembe günü sabah 6.30 sularında evinde gözaltına alındığını söyledi. Avukatı, 50 yaşındaki imamın Nijer pasaportunun, imamın evini ve camisini arayan polis tarafından bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Dosyaya yakın bir kaynak, operasyonun pazartesi günü bakanlıktan yayınlanan bir sınır dışı emri kapsamında gerçekleştirildiğini doğruladı. 

AFP'nin ulaştığı karara göre İçişleri Bakanlığı, Olimpiyat Oyunları sırasında zaten ev hapsinde tutulan Ridwan'ı sosyal ağlarda "Fransız Cumhuriyeti'nin değerlerine ve kurumlarına düşman bir ideoloji" yaymakla suçluyor. 

Yetkililer ayrıca kendisini "İsrail ve Yahudilere karşı antisemitik ve nefret dolu yayınlar yapmakla", özellikle de Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan dört gün sonra, Hamas’ı bir "öz savunma" hareketi olarak sunan ve "bu örgütü eyleminin terörist boyutundan arındıran" bir karikatürü yayınlamakla suçladı.

Geçtiğimiz hafta Bordeaux İdare Mahkemesi, imamın oturma izninin yenilenmesi için yaptığı ve cevapsız kalan başvurunun "yeniden incelenmesine" ve kendisine Fransa'da çalışma izni veren geçici bir belge verilmesine hükmetmişti. 

Haziran ayında, bir adli mahkeme sınır dışı komisyonu, olası sınır dışı edilmesine ilişkin olumsuz bir tavsiye kararı yayınlamıştı. 

"Devlet, mahkemenin müdahale edemeyeceği kadar hızlı bir şekilde operasyon düzenliyor ki bu skandaldır" diyen avukat, "acil olarak" temyiz başvurusunda bulunmayı planladığını da sözlerine ekledi. 

2022 yılında sosyal ağlarda yapılan yayınlar Pessac camisinin idari olarak kapatılmasına yol açmış, bu karar Bordeaux İdare Mahkemesi ve ardından Fransa'nın en yüksek idari yargısı olan Danıştay tarafından iptal edilmişti.