Fransa'da olimpiyatlara saatler kala tren hatlarına sabotaj

Paris Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninden birkaç saat önce ulusal tren hatlarına çok sayıda sabotaj gerçekleşti. Trafik büyük ölçüde durdu ve yaklaşık 800 bin kişi etkilendi.

Ulusal demiryolları kuruluşu SNCF cuma günü yaptığı açıklamada, Atlantik, Kuzey ve Doğu akslarındaki bazı yüksek hızlı hatlarda gece boyunca "eş zamanlı kötü niyetli eylemlerin" kurbanı olduğunu ve trafiğin büyük bir bölümünü aksattığını duyurdu. Yaklaşık 800 bin kişinin etkilendiği bildirildi. 

SNCF, "Tesislerimize zarar vermek için kasıtlı yangınlar çıkarıldı. SNCF Ağı ekipleri teşhis koymak ve onarımlara başlamak üzere halihazırda sahadalar" dedi. 

Güvenlik kaynakları "sabotaj" eylemlerinin açıkça "planlı" olduğunu bildirdi. Eylemleri henüz üstlenen olmadı. AFP ve Le Figaro’nun bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, radikal sol gruplardan şüphe ediliyor. 

Paris’i kapsayan Île-de-France bölgesindeki metro ve otobüs ağı RATP’de de trafik kesintiye uğradı. Ayrıca X'te bölgesel tren seferi yapan RER D, hat üzerinde kuzeye giden trenlerin bir arızanın ardından Stade de France istasyonuna hizmet vermediğini duyurdu.

Fransız Sivil Havacılık Otoritesi'ne (DGAC) göre hava yolculuğunda bir aksama beklemediklerini bildirdi. 

Başbakan Gabriel Attal SNCF'ye yönelik saldırının ardından yaptığı açıklamada "İstihbarat servislerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz bu suç eylemlerinin faillerini bulmak ve cezalandırmak üzere seferber olmuş durumdadır" dedi. 

Başbakan, X ağında "SNCF tesislerine yönelik hazırlıklı ve koordineli bir şekilde gerçekleştirilen sabotaj eylemlerinden" üzüntü duyduğunu belirtti. Başbakan, "Demiryolu ağına yönelik sonuçlar çok büyük ve ciddidir" diye vurguladı.

Bir güvenlik kaynağının AFP'ye verdiği bilgiye göre, tesislere yönelik kundaklama eylemleri geçmişte aşırı sol tarafından kullanılan yöntemlere benziyor.

Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castera, BFMTV'de "Sporcu Oyunları "nı "sabote etmek" isteyenleri kınadı.