Fransa’da sol partiler ‘Halk Cephesi’nde birleşti

Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın rekor oyla birinci parti çıkması siyasi depreme yol açarken, üç hafta içinde yeniden seçimlere gidilecek. Sol partiler, aşırı sağı engellemek için “Halk Cephesi”ne buluştu.

FRANSA'DA SOL BİRLEŞTİ

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un pazar günkü seçimlerin ilk sonuçlarının ortaya çıkmasıyla parlamentoyu sürpriz bir şekilde fesh etmesinden bir gün sonra sol partiler, tabandan gelen çağrıya uyarak “Halk Cephesi”nde buluştu. 

AP seçimlerine parçalı halde giden Sosyalist Parti, Komünist Parti, Ekolojistler ve La France Insoumise, haziran sonunda yapılacak parlamento seçimlerinin “ilk turunda tek adayları destekleme” konusunda anlaşmaya vardı.

Siyasi partilerin bir araya gelmesinden önce pazartesi günü Fransa'nın çeşitli kentlerinde aşırı sağa hayır demek ve sol partilerin birleşmesi çağrısında bulunmak üzere mitingler düzenlenmişti.

Birkaç saat süren müzakerelerin ardından, çeşitli sol partiler pazartesi akşamı, önümüzdeki yasama seçimlerinin “ilk turunda tek adayları desteklemek” istedikleri “yeni bir halk cephesinin oluşturulması” için ortak bir çağrı başlattı.

Sosyalist Parti, Komünist Parti, Ekolojistler ve La France insoumise ortak bir basın açıklamasıyla şu taahhütte bulundu: “Her seçim bölgesinde, ilk turda ‘değişim için bir program’ taşıyan tek adayları desteklemek istiyoruz”.

İmzacılar, Raphaël Glucksmann'ın partisi “Place publique” de dahil olmak üzere, “soldaki tüm hümanist, sendika, dernek ve sivil güçleri daha önce görülmemiş bir biçimde bir araya getirecek yeni bir halk cephesi kurulması çağrısında” bulundu. 

Yaklaşık 10 aydır bir araya gelmeyen dört parti liderinin ortaklaşması sevinçle karşılanırken, halen iç tartışmalar da devam ediyor. Henüz Halk Cephesi’nin programının ayrıntıları netleşmedi. Seçimlere kadar bu ortaklığın korunup korunmayacağı da henüz bilinmiyor. 

Seçimlerin ilk turu 30 Haziran’da, ikinci turu ise 7 Temmuz’da yapılacak. Birçok sendika ve sivil toplum örgütü de Halk Cephesi’ne desteğini açıkladı. Küreselleşme karşıtı Attac, Halk Cephesi çağrısına “buradayız” diyerek olumlu yanıt verdi. 

Yargıçlar Sendikası da aşırı sağın iktidara yükselişine karşı birleşmek ve direnmek için kolektif hareketlerde yer alacaklarını duyurdu.