Fransız çiftçileri gelecekten umutsuz
Ekonomik sorunları son yıllarda önemli bir düzeye ulaşan Fransız çiftçilerinin yarısından fazlası aylık 350 euro civarında bir gelirle yetinirken, onda dokuzunun önümüzdeki dönemden umudu yok.
Ekonomik sorunları son yıllarda önemli bir düzeye ulaşan Fransız çiftçilerinin yarısından fazlası aylık 350 euro civarında bir gelirle yetinirken, onda dokuzunun önümüzdeki dönemden umudu yok.
Ipsos şirketi tarafından AgriAvis adlı tarım çalışanları forumu üzerinden yapılan ankete göre, Fransa’daki çiftçiler ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Buna göre, tarım sektöründe çalışanların yüzde 50’sinden fazlası aylık 354 euronun altında bir gelire sahip.
Bu ise yaklaşık 1140 euro olan net asgari ücretin üçte birinden bile az bir orana denk geliyor.
Ankete katılan çiftçilerin yüzde 90’ından fazlası 2017 yılında ekonomik düzeylerinin iyileşmesine dair ‘umutsuz’ olduğunu beyan etti. Sadece yüzde 9’luk bir kesim bu yıl için umutlu olduğunu söyledi.
YARISINDAN AZI ARAÇ GERECE YATIRIM YAPACAK DÜZEYDE
Ipsos anketine göre çiftçilerin yüzde 38’inin en önemli problemi olarak bu yıl içinde sebze, meyve ve et gibi tarımsal gıda fiyatlarının kurları öne çıkıyor. Yüzde 22’lik bir kesim ise bu yıl içinde muhasebelerini doğrultmakta zorlanacaklarını ifade etti.
Çiftçilerin yüzde 45’i bu yıl içinde de tarımsal faaliyetleri için gerekli araç gerece yatırım yaparak gelirini arttırmayı hedeflerken, yüzde 28’i ise önümüzdeki 5 yıl içinde herhangi bir yatırım yapamayacağını beyan etti.
YARIM MİLYON İŞLETMEDEN ON BİNLERCESİ İFLASIN EŞİĞİNDE
Halen devam eden Tarım Fuarı nedeniyle yeniden gündemde olan sorunlar son yıllarda ciddi oranda artmıştı. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir raporda, hükümetin önlem almaması halinde on binlerce irili ufaklı işletmenin kapatılacağı ve bununla orantılı olarak çok sayıda çalışanın işsiz kalacağına dikkat çekilmişti.
Fransa’da yaklaşık 55 milyon hektarlık (550 bin kilometrekare) toprakların yarısına yakını tarımsal faaliyetler için kullanılıyor. 2014 yılı itibariyle 73 milyar euroyu bulan tarımsal üretimlerle Avrupa Birliği’nin toplam üretiminin yüzde 18’i bu ülkede yapılıyor. Ülke genelinde irili ufaklı 500 bin civarında tarımsal işletme kayıtlı.