Gazze savaşı 100. gününe girdi: 24 bine yakın ölü

İsrail ile Hamas arasındaki savaş 100’üncü gününe girerken, Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre 7 Ekim’den bu yana 24 bine yakın kişi İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

Hamas Sağlık Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, savaşın başından bu yana Gazze Şeridi'nde çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 bin 968 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

Açıklamaya göre 7 Ekim'den bu yana küçük Filistin topraklarında 60 bin 582 kişi de yaralandı.

Savaş, 7 Ekim'de Hamas militanlarının Gazze Şeridi'nden İsrail Devleti'ne yönelik sürpriz ve benzeri görülmemiş saldırısının ertesi günü başladı.

Hamas saldırısı çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne neden oldu, 250 kişi de rehin alındı. Bunlardan 132 kişi halen haber alınamıyor.

NETANYAHU: KİMSE BİZİ DURDURAMAYACAK

Pazar günü 100. gününe giren İsrail ile Hamas arasındaki savaş, uluslararası baskılara ve Uluslararası Adalet Divanı'nda görülen tarihi davaya rağmen devam ediyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Cumartesi günü yaptığı konuşmada, "Bizi kimse durduramayacak - ne Lahey, ne de Şer Ekseni" diyerek Güney Afrika'nın İsrail'e karşı başlattığı soykırım davası ile Lübnan'daki ve Husi isyancıların ticari gemilere saldırıları yoluyla Kızıldeniz'deki faaliyetlerine atıfta bulundu.

İsrail ablukası da yüz binlerce Filistinliyi savaş bölgelerinden kaçmak zorunda bırakarak Gazze Şeridi'nde ciddi gıda ve yakıt sıkıntısına neden oldu. Sağlık sistemi çökmüş durumda.

İNSANİ FELAKET

Gazze'yi ziyaret eden Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri, yaşananları "ortak insanlığımıza sürülmüş bir leke" olarak niteledi.

Philippe Lazzarini, "Hamas ve diğer grupların İsrail'deki insanlara yönelik acımasız saldırılarının ardından Gazze'deki insanları öldüren ve yerlerinden eden bu yıkıcı savaş başlayalı yüz gün oldu. Rehineler ve aileleri için zorluk ve ıstırap dolu yüz gün oldu" dedi