Gazze savaşı: İsrail Doha’ya heyet gönderdi, Hamas şartlı ateşkese açık

İsrail, rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir anlaşmayı müzakere etmek üzere Katar'a bir heyet gönderdiğini açıkladı. Hamas da şartlı bir ateşkese açık olduğunu duyurdu.

Gazze'de ateşkes sağlanması amacıyla geçtiğimiz ağustos ayında Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yapılan son dolaylı görüşmeler de daha önceki pek çok girişim gibi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 

Perşembe günü İsrail, Gazze konusunda rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir anlaşmayı müzakere etmek üzere Katar'a bir heyet gönderdiğini açıkladı. 

Hamas ise bir yılı aşkın süredir devam eden savaşın harabeye çevirdiği Filistin topraklarında ateşkes görüşmelerine açık olduğunu bildirdi.

Yeni müzakereler, 16 Ekim'de Gazze'nin güneyinde İsrail tarafından öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümünün sonrasına denk geldi. İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah’a karşı da saldırıları devam ediyor. 

Bir Hamas yetkilisine göre Hamas “çatışmaların durdurulmasına hazır olduğunu gösterdi” ancak İsrail'den “ateşkes taahhüdü”, “Gazze Şeridi'nden çekilme” ve 7 Ekim'de kaçırılan ve Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin İsrail'in elindeki Filistinli mahkumlarla takas edilmesi için “ciddi bir anlaşma” talep etti. Daha önceki dolaylı müzakereler sırasında sunulan bu koşullar İsrail tarafından reddedilmişti.

Kahire'de Mısırlı yetkililerle Hamas heyeti arasında yapılan görüşmelerin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ofisinden yapılan açıklamaya göre dış istihbarat şefi Mossad Başkanı David Barnea'yı Katar'a gönderecek. 

Aynı kaynağa göre Barnea pazar günü CIA şefi Bill Burns ve Katar başbakanı ile bir araya gelerek “rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin yeniden başlatılması için çeşitli seçenekleri” görüşecek. 

Mısır istihbaratına yakın Al Qahera News kanalının haberine göre Mosad Başkanı “müzakereleri yeniden başlatma ve ateşkes sağlama” çabalarının bir parçası olarak üst düzey Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulundu.