UAD, Ocak ayında İsrail'e Gazze'de olası bir "soykırım" eylemini önleme çağrısında bulunmuş ve "Filistinlilerin acilen ihtiyaç duyduğu insani yardımın" sağlanmasına izin vermesini istemişti. İsrail soykırım suçlamalarını "skandal" olarak nitelendirmişti.
Washington'u ziyaret eden Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, İsrail'in UAD kararını görmezden gelerek tehlikeli bir emsal oluşturduğunu söyledi.
Bakan, "Geçici tedbirler İsrail tarafından tamamen göz ardı edildi" dedi ve ekledi: "Şu anda gözlerimizin önünde kitlesel açlığa tanık oluyoruz."
Pandor, "İnsanlık kendisine dehşet ve dehşetle bakmalı ve nasıl bir örnek oluşturduğumuz konusunda endişelenmelidir" tepkisinde bulundu.
Diğer ülkelerin "İzin var, istediğimi yapabilirim ve hiçbir şey beni durduramaz" diye düşünebileceğini söyleyen Bakan Pandor, "UAD'a saygı gösterilmemiştir. Ve bir Afrikalının buna saygısızlık ettiği gün, umarım o lidere gidip 'Bak, sınırları aştın, çünkü sen bir Afrikalısın, itaat etmeni bekliyoruz' demeyiz" diye konuştu.
Ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözüme kavuşturan bu mahkemenin kararları yasal olarak bağlayıcı ve temyize götürülemez, ancak mahkemenin bunları uygulatmak için herhangi bir aracı yok. Mart ayında Güney Afrika UAD'dan İsrail'in Gazze'ye saldırısı sonucu ortaya çıkan "yaygın kıtlığa" son vermek için "geçici tedbirler" almasını istemişti.
BM'ye göre nüfusun yaklaşık yarısını oluşturan 1.1 milyondan fazla Gazzeli kıtlığa yakın "feci bir açlık durumu" ile karşı karşıya bulunuyor.