Güney Afrikalılar kritik seçimler için sandık başında

Güney Afrika, apartheid rejiminin sona ermesinden bu yana en çekişmeli yasama seçimlerinde oy kullanmaya başladı. 30 yıldır iktidarda olan ANC, Parlamento'daki mutlak çoğunluğunu ilk kez kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Sandıklar saat 21.00’e kadar açık kalacak. Nihai sonuçların hafta sonundan önce alınması beklenmiyor. Parlamento daha sonra haziran ayında bir sonraki başkanı seçecek.

Pazartesi ve Salı günü, aralarında engelliler, yaşlılar, mahkumlar, polis memurları ve gazetecilerin de bulunduğu 1,6 milyondan fazla seçmen oylarını erken kullanabilmişti. 

Yaklaşık 27.6 milyon kayıtlı seçmen nispi temsil sistemini kullanarak listeler için oy kullanacak. 

Milletvekillerini seçmek için iki ayrı oy pusulasını işaretlemeleri gerekiyor: ulusal düzeyde hazırlanan listeleri içeren mavi bir oy pusulası ve genel olarak aynı partileri sunan ancak daha yerel seçilmiş temsilcilerin bir karışımını içeren ikinci bir turuncu oy pusulası.

Son olarak, il meclislerini seçmek için üçüncü bir pembe oy pusulasına çarpı işareti koymaları ve hileyi sınırlandırmak için silinmez mürekkeple renklendirilmiş başparmaklarıyla sandık başından ayrılmaları gerekiyor. 

Siyasi gözlemciler bu seçimlerin 1994'ten bu yana şüphesiz en öngörülemez seçim olduğunu belirtiyor. 

Özellikle “ekonomik büyümeyi sağlayamaması ve istihdam yaratamamasının” yanı sıra yoksulluk, eşitsizlik, suç ya da su ve elektrik tedarikini engelleyememesiyle bağlantılı olarak ANC'ye karşı artan hayal kırıklığı var. 30 yıldır iktidarda olan ANC, “%50'nin altında olası bir sonuç” elde edebilir. 

Eğer sandık sonuçları bu senaryo doğrularsa, ANC iktidarda kalmak için bir koalisyon kurmak zorunda kalacak. Diğer bir ifadeyle ANC’nin ülkeyi yönetmesi için bir ya da daha fazla ortağa ihtiyacı olacak. 

r. Bu ittifakların niteliği, daha çok liberal merkeze ya da sola doğru, Güney Afrika'nın gelecekteki yönünü belirleyecek. 

Anketlere göre ANC, yüzde 40 ila 47 arasında oy elde edecek. Eğer beklenenden iyi sonuç alırsa, yani yüzde 50’nin biraz altında kalırsa, genel çizgisini korumak için küçük partilerden sadece birkaç milletvekiline ihtiyaç duyacak. 

Katılım oranı son beş yılda istikrarlı bir şekilde düşerek 1999'da yüzde 89'dan 2019'daki son seçimlerde yüzde 66'ya geriledi.

Muhalefetin bölünmüşlüğü göz önüne alındığında, tüm gözlemciler ANC'nin şu anda 400 milletvekilinden 230'una sahip olduğu parlamentodaki en büyük parti olarak kalmasını bekliyor.