Güney Osetya Rusya’ya bağlanmak için referandumu tartışıyor
Rusya’ya yakın birçok bölgede olduğu gibi Kafkasya’daki Güney Osetya da Moskova’ya olası bir entegrasyonu tartışıyor.
Rusya’ya yakın birçok bölgede olduğu gibi Kafkasya’daki Güney Osetya da Moskova’ya olası bir entegrasyonu tartışıyor.
Ukrayna'daki savaşın ortasında jepolitik politik durum giderek daha fazla alevleniyor.
Mart ayının başında, Ukrayna'nın batısındaki Moldavya, belli bir özerkliğe sahip Transdinyester ve ardından Gagavuzya'nın Moskova'nın korumasını istedi. Bu kez çağrı Kafkasya'dan, daha net bir ifadeyle Güney Osetya'dan geliyor.
Gürcistan’ın Rusya yanlısı bölgesi Güney Osetya, 1991'den beri özerkliğe sahip ve 2008 savaşından beri Rusya tarafından askeri olarak kontrol ediliyor.
Rus resmi haber ajansı RIA'nın Pazar günü Güney Osetya parlamento başkanına dayandırdığı haberine göre, bu bölge Rusya'ya olası entegrasyonunu Moskova yetkilileri ile görüştü.
RIA Novosti'nin aktardığına göre Parlamento Başkanı Alan Alborov, konuyla ilgili bir referandum düzenlenmesi olasılığına ilişkin bir soruya cevaben "Tüm bu konuları ikili ilişkilerimizi ve anlaşmalarımızı göz önünde bulundurarak Rusya ile yakın koordinasyon içinde tartışıyoruz" dedi.
Gürcistan'ın Rusya yanlısı bir diğer bölgesi olan Abhazya gibi, Kafkas ülkesinin kuzeybatısında yer alan ve Rusya sınırında bulunan Güney Osetya da SSCB'nin dağılmasından bu yana büyük ölçüde özerkliğe sahipti.
Ancak 2008 yılında Tiflis'in bu iki bölgenin kontrolünü zorla yeniden ele geçirmeye çalışmasından sonra Rus ordusunun Gürcistan'ı işgal etti ve durum köklü değişikliğe uğradı.
Ruslar Gürcistan'ın başkentinin kapılarına dayandılar ama özellikle Fransa'nın arabuluculuğu sayesinde sonunda bir ateşkes anlaşmasına varıldı.
O zamandan beri Abhazya ve Güney Osetya, bağımsız cumhuriyetler olarak kendilerini ilan etti. Abhazlar ve Osetlerden gelen çeşitli taleplere rağmen Moskova resmi olarak iki bölgeyi hiçbir zaman ilhak etmese de, doğrudan Rusya’nın kontrolü altında bulunuyorlar.
Rusya, Eylül 2022'de Ukrayna’nın doğusundaki dört bölgeyi (Herson, Zaporijya, Donetsk ve Lugansk) resmen ilhak etmişti.
2014 yılında uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir referandumla Kırım da Rusya’ya bağlandı.