Gürcistan seçimleri ülkeyi Moskova’ya daha fazla yakınlaştırdı

Gürcistan'da yapılan parlamento seçimleri iktidar partisi kazandı. AB yanlısı muhalefet seçimlerin çalındığını savundu. Bu seçimleri ülkeyi Moskova’ya daha da yakınlaştırdı.

Merkezi seçim komisyonu başkanı Giorgi Kalandarishvili düzenlediği basın toplantısında, seçim bölgelerinin %99'undan fazlasında yapılan sayıma göre Gürcü Rüyası'nın oyların %54.08'ini, Avrupa yanlısı koalisyonun ise %37.58'ini kazandığını açıkladı. 

Ancak muhalefet gece boyunca yenilgiyi kabul etmeyi reddetti. Muhalefet koalisyonundaki dört partiden biri olan Birleşik Ulusal Hareket (MNU) lideri Tina Bokuchava düzenlediği basın toplantısında “Çalıntı seçimlerin çarpıtılmış sonuçlarını tanımıyoruz” dedi. 

Akhali partisi lideri Nika Gvaramia ise iktidarın “gasp” edildiğini ve “anayasal darbe” yapıldığını savunarak,  muhalefetin seçimlerdeki “tahrifat planını deşifre ettiğini” söyledi.

Muhalefet, 2012'den beri iktidarda olan Gürcü Rüyası'nı Rusya yanlısı otoriterlikle ve Gürcistan'ı katılmayı umduğu AB ve NATO'dan uzaklaştırmakla suçluyor. 

Gürcü Rüyası partisinin genel sekreteri Mamuka Mdinaradze, cumartesi akşamı gazetecilere yaptığı açıklamada, “Merkez Seçim Komisyonu tarafından kamuoyuna açıklanan sonuçların da gösterdiği gibi, Gürcü Rüyası yeni parlamentoda sağlam bir çoğunluk elde etti” dedi.

Hükümet seçimden önce yaptığı açıklamada parlamentodaki sandalyelerin dörtte üçünü kazanmak istediğini, bunun da Anayasa'yı değiştirmek ve Batı yanlısı muhalefet partilerini yasaklamak için gerekli eşik olduğunu belirtmişti. 

Avrupa Birliği, Gürcistan'ın AB'ye katılma şansının, yaklaşık dört milyon nüfuslu bu eski Sovyet cumhuriyetinde yapılacak seçimlere bağlı olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Gürcistan mayıs ayında, Rusya'nın sivil toplumu ezmek için kullandığı “yabancı ajanlar” yasasından esinlenen “yabancı etki” yasasına karşı düzenlenen geniş çaplı gösterilerle sarsılmıştı. 

Bunun üzerine Brüksel Gürcistan'ın AB üyelik sürecini dondurmuş ve ABD Gürcü yetkililere yaptırım uygulamıştı.

Batı ile gerilimin bir diğer nedeni de, cinsel azınlıklara yönelik düşmanlığın güçlü olduğu Ortodoks Hıristiyanlık geleneğine sahip bu ülkede LGBT+ bireylerin haklarını ciddi şekilde kısıtlayan bir yasanın kısa süre önce yürürlüğe girmiş olmasıydı. 

Karadeniz kıyısındaki bu ülke, 2008 yılında Rus ordusuyla girdiği kısa süreli savaşın yaralarını hala derinden taşıyor.

Savaşın ardından Rusya, Gürcistan'dan ayrılan Abhazya ve Güney Osetya'da askeri üsler kurmuş ve bu bölgelerin bağımsızlığını tek taraflı olarak tanımıştı.

Bu gelişmeler karşısında Gürcü Rüyası, Gürcistan'ın “Ukraynalılaşmasını” önleyebilecek tek parti olduğunu öne sürerek, bu çerçevede bir kampanya yürütmüştü.