Hac’da ölü sayısı bini geçti

Suudi Arabistan'a aşırı sıcaklar altında yapılan hac yolculuğunda ölenlerin sayısı bini aştı.

AFP'ye konuşan bir Arap diplomat 58 Mısırlı hacı adayının daha hayatını kaybettiğini ve böylece hac sırasında ölen Mısır vatandaşlarının sayısının 658'e yükseldiğini duyurdu. Bunlardan 630'unun resmi vize almadan hac ziyaretinde bulunanlar olduğu belirtildi. 

Her yıl on binlerce hacı resmi vize almadan hacca katılmaya çalışıyor ve bu hacılar Suudi yetkililer tarafından kurulan klimalı tesislere erişemiyorlar. Bu yıl yüksek ölüm vakası bildiren diğer ülkeler arasında İran, Senegal, Endonezya ve Tunus da var

Yeni bilançoya göre dünyanın en büyük dini buluşmalarından biri olan hac ziyaretinde ölenlerin sayısının bini aştığı bildirildi. Ölümlerin çoğunun sıcaktan kaynaklı oluğu ifade edildi. Meteoroloji servislerine göre gölgede sıcaklıklar 52 derece olarak ölçüldü. 

Her yıl milyonlarca Müslüman, İslam'ın beş şartından biri olan Hac ibadetini yerine getirmek üzere Mekke'de bir araya geliyor. Suudi yetkililere göre bu yıl hacca 1,6 milyonu yurtdışından olmak üzere yaklaşık 1,8 milyon hacı adayı katıldı.

2024 yılında, altyapı iyileştirmelerine ve artan güvenlik önlemlerine rağmen, bu büyük kalabalığın yönetimi bir kez daha milyonlarca hacı adayının baskısıyla başa çıkmakta başarısız oldu.

Bu yılki olaylar, özellikle kalabalık hareketleri için elverişli bir zaman olan Mina'daki Şeytan taşlama ritüeli sırasında meydana geldi. İlk raporlara göre, bir dizi yanlış anlama ve uygunsuz yönetim kararları sonucunda bir izdiham meydana geldi. Olay yerindeki tanıklar, paniğin hızla yayılarak durumu daha da kötüleştirdiği kaos sahnelerini anlattılar.

Hac sırasında acil yardıma erişim ve kriz yönetimi konusu büyük bir endişe kaynağı olarak kalmaya devam ediyor. Bu nedenle Suudi yetkililere yönelik eleştiriler de gecikmedi. Güvenlik önlemleri ve kalabalık yönetimi sorgulanırken, geniş kapsamlı reform çağrıları yapıldı.