Halep’teki İsrail saldırısında İranlı bir askeri danışman öldü

İsrail’in Halep yakınlarında düzenlediği saldırıda ölen 16 kişi arasında İranlı bir askeri danışmanın da olduğu bildirildi.

İran haber ajansı Tasnim, İsrail’İn Halep'e düzenlediği saldırı sırasında Devrim Muhafızları Ordusu'nun Suriye'deki danışmanlarından Said Abyar’ın öldüğünü duyurdu. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, pazarı pazartesiye bağlayan gece “İran yanlısı grupların bulunduğu bir fabrika” hedef alındı ve “büyük patlamalara neden oldu”.

SOHR “Suriyeli ve yabancı olmak üzere 16 kişi öldürüldü” dedi ancak ölenlerin hepsinin savaşçı olup olmadığını belirtmedi. 

Suriye Savunma Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında “düşman İsrail'in Halep yakınlarındaki bazı mevzileri hedef alan bir hava saldırısı” düzenlediğini bildirdi. Açıklamada fazla ayrıntı verilmeden “saldırının çok sayıda şehit ve maddi hasara yol açtığı” ifade edildi. 

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde başlayan savaştan bu yana İsrail Suriye’deki saldırılarını yoğunlaştırdı.

Çarşamba akşamı bir sahil kasabasını ve Suriye'nin merkezini hedef alan iki İsrail saldırısında, Suriye resmi medyasına göre bir genç kadın, SOHR’a göre ise Şam'ın müttefiki Lübnan Hizbullahı'ndan üçü Suriyeli olmak üzere 6 savaşçı öldü.

SOHR’a göre mart ayı sonunda Halep'te İsrail'e atfedilen saldırılarda en az 52 Suriyeli asker ve Hizbullah savaşçısı öldürüldü; bu sayı Ekim ayı başından bu yana Suriye'deki saldırılarda Suriye ordusu için en ağır bilanço oldu.

1 Nisan'da İsrail'e atfedilen bir saldırı Şam'daki İran konsolosluğunu hedef almış ve bir dizi üst düzey İranlı yetkilinin ölümüne neden olmuştu. Tahran 13 Nisan'da İsrail'e karşı benzeri görülmemiş bir saldırıyla misilleme yapmıştı.

SOHR’a göre İran'ın cevabından sonra İsrail'in Suriye'deki saldırılarının yoğunluğu azaldı, ancak mayıs ayında tekrar arttı.