Hindistan’da aşırı sıcaklardan 33 seçim görevlisi öldü

Sıcaklıkların 45 dereceyi aştığı yoğun sıcak hava dalgaları Hindistan'da çok sayıda ölüm yaşanmasına neden oldu.

Hindistan'da cumartesi günü yapılan ulusal seçimlerin son gününde sadece kuzeydeki Uttar Pradesh eyaletinde en az 33 seçim görevlisi sıcaklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. 

Uttar Pradesh eyaleti Seçim Müdürü Navdeep Rinwa pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ölenlerin ailelerine 1,5 milyon rupi (18.000 $) maddi tazminat ödenecek” dedi. 

Hindistan'da 45 dereceyi aşan sıcaklıkların yaşandığı bu yoğun sıcak hava dalgaları nedeniyle çok sayıda ölüm vakası bildirilse de tek bir günde onlarca görevlinin hayatını kaybetmesi yüksek felaket bir duruma işaret ediyor. 

Hindistan Meteoroloji Dairesi'ne (IMD) göre, Uttar Pradesh'in Jhansi kentinde sıcaklık 46.9 dereceye ulaştı. 

Yetkili, bir başka olayda, aynı eyaletteki Ballia kasabasında, oy kullanmak için sıraya giren bir adamın bilincini kaybettiğini ve öldüğünü söyledi. 

Navdeep Rinwa, “Seçmen bir sağlık tesisine götürüldü ve burada öldüğü açıklandı” dedi.

Hindistan sıcak mevsimde kavurucu sıcaklıklar yaşıyor, ancak bu yılki sıcak hava dalgaları rekor kıran sıcaklıklarla olağanüstü oldu. 

Bilimsel araştırmalar iklim değişikliğinin dünya genelinde daha uzun, daha sık ve daha yoğun sıcak hava dalgalarına neden olduğunu gösteriyor. 

Öte yandan seçimlerde Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi, çeşitli anketlere göre üçüncü bir dönem daha kazanacak gibi görünüyor. Sonuçlar resmi olarak salı günü açıklanacak.