Hindistan’da toprak kaymaları: En az 36 ölü, yüzlerce kayıp

Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde meydana gelen toprak kaymalarında en az 36 kişi öldü.

Yetkililer, salı sabahı erken saatlerde Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaletinde meydana gelen toprak kaymalarında en az 36 kişinin öldüğünü ve muhtemelen yüzlerce kişinin de toprak altında kaldığını açıkladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi sosyal paylaşım ağı X üzerinde başsağlığı dileğinde bulundu ve mümkün olan her türlü yardımda bulunulacağını belirtti. 

Önceki dönemde Parlamento'da Wayanad bölgesini temsil eden Hindistan Muhalefet Lideri Rahul Gandhi, felaketten "derin üzüntü" duyduğunu söyledi. Gandhi, "Umarım mahsur kalan herkes bir an önce güvenli bir yere ulaştırılır" diye ekledi.

Felakette yaralanan çok sayıda kişi tedavi için bir bölge hastanesine kaldırıldı. İtfaiye ve eyalet güvenlik güçlerinden oluşan ekiplerin orduyla birlikte arama kurtarma çalışmalarına katıldığını açıklayan Kerala afet yönetim ajansı, günün ilerleyen saatlerinde daha fazla yağış ve şiddetli rüzgar beklendiği uyarısında bulundu.

Haziran'dan Eylül'e kadar Güney Asya'yı kasıp kavuran muson yağmurları yaz sıcağını hafifletiyor ve su rezervlerinin yenilenmesi için büyük önem taşıyor. Ancak uzmanlar, muson yağmurlarının aynı zamanda sellere ve toprak kaymalarına yol açarak maddi hasara ve çok sayıda ölüme neden olduğunu, özellikle iklim değişikliğinin bir sonucu olarak son yıllarda bunların sayısının arttığını söylüyor. 

Hindistan'daki barajlar, ormansızlaşma ve kalkınma projeleri de ölü sayısının artmasında ciddi bir etken oluşturuyor. 

Yoğun muson fırtınaları bu ayın başlarında ülkeyi vurmuştu. Bombay mega kentinin bazı bölgeleri sular altında kalırken, kuzeydoğu eyaleti Bihar'da yıldırım en az on kişinin ölümüne neden oldu. 

Kerala'da 2021 yılında sel ve toprak kaymalarında en az 25 kişi hayatını kaybetti. 2018 yılında ise yaklaşık 500 kişi sel ve heyelanlarda hayatını kaybetmişti.