Hindistan tarihinin en uzun süren sıcak hava dalgası

Hindistan Meteoroloji Dairesi Başkanı Mrutyunjay Mohapatra, Hindistan'da devam eden sıcak hava dalgasının ülke tarihinde kaydedilen en uzun süreli sıcak hava dalgası olduğunu açıkladı.

Kuzey Hindistan'ın bazı bölgelerinde mayıs ortasından bu yana 45°C'yi aşan sıcaklıklar yaşanıyor. 

Mohapatra, Indian Express'e verdiği röportajda, "Bu, ülkenin farklı bölgelerinde yaklaşık 24 gün süren en uzun sıcaklık dönemidir," dedi. 

Muson yağmurlarının Haziran sonunda kuzeye doğru ilerlemesiyle birlikte sıcaklıkların düşmesi bekleniyor, ancak Mohapatra, gelecekte bu tür zor koşulların tekrarlanabileceği uyarısında bulundu. 

Hindistan Meteoroloji Dairesi Başkanı Mrutyunjay Mohapatra “İhtiyati veya önleyici tedbirler alınmazsa sıcak hava dalgaları daha sık, daha uzun süreli ve daha yoğun olacaktır,” diye ekledi.

Hindistan, dünyanın en büyük üçüncü sera gazı salınımcısı olarak 2070 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı taahhüt ediyor, ancak şu an için elektrik üretiminde büyük ölçüde kömüre bağımlı. 

Mohapatra, “İnsan faaliyetleri, nüfus artışı, sanayileşme ve ulaşım, karbonmonoksit, metan ve klorokarbon konsantrasyonlarının artmasına neden oluyor” derken, "Sadece kendimizi değil, gelecek nesilleri de tehlikeye atıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bilimsel araştırmalar, iklim değişikliğinin dünya genelinde daha uzun, daha sık ve daha yoğun sıcak hava dalgalarına neden olduğunu gösteriyor. 

Hindistan'da son sıcak hava dalgasında Yeni Delhi'deki sıcaklıklar, 2022 yılında kaydedilen 49.2°C'lik rekor seviyeyi yeniden gördü. 29 Mayıs'ta Delhi'nin eteklerindeki Mungeshpur'da bir meteoroloji istasyonu 52.9°C'yi göstererek Hindistan rekorunu kırdı, ancak bu arızalı bir sensörden kaynaklandı. Aynı gün Delhi'nin diğer 17 istasyonunda sıcaklıklar 49°C'ye ulaştı.