GÖRÜNTÜLÜ

HPG şehit gerillalar Nûda ve Şiyar’ı andı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), yedi yıl önce Zap bölgesinde şehit düşen Nûda ve Şiyar kod adlı gerillaları andı.

HPG-BİM yaptığı açıklamada, “Tüm benlikleri ile kendilerini halkımızın özgürlük mücadelesine adayan ve her anlarına büyük başarılar sığdıran Apocu fedai militanlar Şiyar ve Nûda yoldaşlarımız 4 Eylül 2017 günü şehadete ulaştılar. Cesur ve fedai birer savaşçı olarak unutulmayacak bir mücadele mirası bırakan Şiyar ve Nûda yoldaşlarımızı saygı, sevgi ve minnetle anıyor, mücadelelerini zafere taşıma sözü veriyoruz.” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Sömürgeci ve işgalci TC devletinin inkar ve imha politikalarına maruz kalan bir halkın özgürlük mücadelesinin fedai savaşçısı olan Şiyar yoldaşımız, yaşamdaki duruşu, güçlü yoldaşlığı ve yoldaşlarına verdiği emek ile örnek bir Apocu militan olmayı başardı. Yaşamın her anını eğitim olarak değerlendiren ve yoldaşlarının gelişimine katkı sunmak isteyen yoldaşımız, askeri yetkinliği, ideolojik birikimi ile fedailik çizgisindeki kararlı duruşu ile mücadele tarihimize adını yazdırdı. Fedai yoldaşlarının ardılı olarak tarihi görevlerinin bilicinde olan Şiyar yoldaşımız, şehitlerimize layık olmak için üstün bir çaba harcadı.

Büyük bir kararlılık ve iddia ile başladığı özgürlük yürüyüşünü zirveleştirerek fedailik çizgisinde tereddütsüz bir yürüyüşün sahibi olan Nûda yoldaşımız, Zîlanlaşma yolunda hiçbir zorluğu kendisine engel olarak görmedi. Başarılı ve yetkin bir YJA Star gerillası olarak üstlendiği her görevi büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle yerine getirdi. Kurdistan’da yaşanan devlet zulmüne ve gerillanın direnişine tanıklık ederek büyüyen yoldaşımız, düşmana karşı her zaman büyük darbe vurma arayışında oldu. Yaşamının her anında Rêber Apo felsefesinin uygulamada ısrarlı olan yoldaşımız, fedailiği bir yaşam biçimi olarak benimsedi ve şehadete ulaşana kadar da fedailik çizgisinden taviz vermedi. Yiğit bir PKK-PAJK militanı olarak dönem sorumluluklarına cevap olmasını bildi.

Partimiz PKK’nin fedai militanları ve halkımızın yiğit evlatları Şiyar ve Nûda yoldaşlarımız biz ardıllarına büyük bir mücadele mirası bıraktılar. Şehit yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Wan, Şirnex ve tüm Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”

Şehadete ulaşan gerillaların kimlik bilgileri şöyle verildi:

Kod Adı: Şiyar Cûdî
Adı Soyadı: Ersin Arvas
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Zübeyde – Tahir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Eylül 2017 / Zap

 

Kod Adı: Nûda Êrîş Andok
Adı Soyadı: Deniz Bayar
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Fatma – Metin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 4 Eylül 2017 / Zap

Açıklama şöyle devam etti: “Şiyar yoldaşımız, Wan’ın Westan ilçesine bağlı Geliyê Karkarê bölgesinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesi ve yakın çevresi yurtsever olan yoldaşımız, Kurdistani değerlere bağlı emekçi bir ailede büyüdü. 90’lı yıllarda Bakurê Kurdistan’da köy yakmaların ve faili belli cinayetlerinin yoğun yaşandığı bir dönemde devletin zulmünden dolayı Wan’a göç eden bir ailenin ferdi olarak her zaman özbenliğini korudu. Kentte yaşamasına rağmen her fırsatta doğup büyüdüğü köye giden ve çok sevdiği doğal yaşama dahil olan yoldaşımız, erken yaşlardan itibaren sömürgeci faşist Türk devletinin halkımıza karşı uyguladığı soykırım politikalarına tanıklık etti. Sistemin asimilasyon yuvaları olan TC okullarında bir süre okuyan yoldaşımız devletin tek tipleştirme uygulamalarına karşı her zaman tepkili oldu. Arayışlarına ve çelişkilerine cevap bulmak isteyen Şiyar yoldaşımız, yurtsever, devrimci gençlik çalışmalarında yer aldı. Gençlik çalışmalarına katılarak işgalci TC devletinin saldırılarına karşı örgütlü bir mücadele yürüten yoldaşımız, bu süreçten Önder Apo ve Partimiz PKK’yi daha yakından tanıma şansına sahip oldu. Partimiz PKK’yi tanıdıkça çalışmalara daha sıkı sarılan yoldaşımız bulunduğu ortamlarda Parti yaşamının ilkelerine göre hareket etmeyi hedefledi. Yurtsever, devrimci gençlik çalışmalarında gördüğü Apocu militanlardan etkilendi. Mücadelesini büyüterek yaşanan süreçte emek sahibi olmak isteyen yoldaşımız, yoğun bir çaba içerisine girdi. Onurlu her Kürt genci gibi yaşanan zulme karşı sessiz kalmayı kendine kabul etmedi. Kurdistan’da uygulanan inkar ve imha siyasetinin ancak Kurdistan’ın özgür dağlarında yürütülen gerilla mücadelesiyle ortadan kaldırılabileceğini farkına varan yoldaşımız, “Özgür Önderlik ve Özgür Kurdistan” şiarıyla 2007 yılında gerilla saflarına katıldı. Gerilla saflarına katılarak tarihi bir karar vermenin gururunu yaşadı.

Bakurê Kurdistan üzerinden Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katılan Şiyar yoldaşımız, yeni savaşçı eğitimi için Medya Savunma Alanları’na geçti. Gerilla ortamına kısa sürede alışan ve moralli katılımı ile her çalışmada yer almak isteyen yoldaşımız, eğitimlerdeki coşkusu ve öğrenme arzusu sayesinde kısa bir sürede gelişim gösterdi. Kurdistan’ın en yiğit ve onurlu evlatlarından oluşan Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarında hayalini kurduğu gerçek yoldaşlık ve mücadele gerçekliğini gören yoldaşımız, kopmaz bir bağla Parti çizgisine bağlandı. Aldığı eğitimlerle askeri yetkinlik ve ideolojik anlamda gelişim gösteren yoldaşımız, her göreve hazır bir militan olarak eğitimini bitirdi. Başarılı bir eğitim sürecinden sonra pratik çalışmalar için farklı bir alana geçti. Pratik çalışmalarda tecrübe kazanan ve başarılı bir gerilla olan Şiyar yoldaşımız, en zorlu görevlere kendini önererek yoldaşlarına birçok konuda yardımcı oldu. Çalışmalardaki fedakarlığı ve emekçi katılımı ile yoldaşlarının gönlünü kazanmayı bildi. Önderlik ideolojisinde derinleşme, gerillacılıkta profesyonellik ve militanlık ölçülerinde tavizsiz olma anlamına gelen fedailiği kendine esas alarak Hêzên Taybet bünyesinde çalışmalarda yer alma önerisinde bulundu. Parti yaşamında Önderlik felsefesini kendine esas alarak mücadele azmini büyüten yoldaşımız, Hêzên Taybet’e geçme önerisi kabul edildikten sonra zorlu ve güçlü bir eğitim sürecinde geçti. Askeri branşlardaki yetkinliği ve ideolojik birikimi sayesinde kısa sürede sorumluluk alacak bir düzeye geldi. Yoldaşlarının Parti değerlerine ve Önderlik gerçeğine bağlı birer profesyonel gerilla olmaları için yoğun bir çabanın ve emeğin sahibi oldu. 24 saatini doğru bir savaş ve yaşam tarzına ulaşmak için yoğunlaşarak geçirmeyi esas alan Şiyar yoldaşımız, son anına kadar da yoldaşlarına emek vererek bunun ahlaki, politik ve özgür toplumun bir görevi olduğunu unutmadı. Mücadele ettiği süreçte Medya Savunma Alanları’nın birçok farklı bölgesinde pratik yürüten Şiyar yoldaşımız, gittiği her alanda yoldaşlarıyla kısa sürece bütünleşerek önündeki bütün görevleri üstün bir başarıyla sonuçlandırdı. Hep daha güçlü katılım ve emek verme arayışına sahip olan ve bunun yol, yöntemlerini arayan yoldaşımız, fedailikte derinleşme esası üzerinden önemli yoğunlaşmalar yaşadı. Fedailiğin bir bütün toplumuna ve insanlığa hizmet olduğu gerçekliğiyle yaşadı ve savaştı. Kendisinde oluşturduğu militan duruş ile yoldaşlarına örnek olarak sade, olgun ve özlü duruşuyla da herkesin sevgisini kazandı.

Önder Apo felsefesiyle şehitler çizgisinde yürüyen, fedaileşerek nefes aldığı her anı mücadeleye adayarak sınırsız bir katılım sağlayan Şiyar yoldaşımız, 4 Eylül 2017 günü Zap bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında şehitler kervanına katıldı.

Nûda yoldaşımız, Botan’ın önemli direniş merkezlerinden olan Silopiya’da Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılımları olan yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Kurdistan’da PKK ile gelişen yeniden diriliş mücadelemizi kitlesel katılımlar ve serhildanlarla selamlayan topraklarda yetişen yoldaşımız, küçük yaştan itibaren mücadelemizle iç içe büyüdü. Genç bir Kürt kadını olarak ulusal kimliğinin yok sayıldığını, kadının iradesinin hiçbir şekilde tanınmadığı gerçeğini gören Nûda yoldaşımız, PKK gerçekliğinde ortaya çıkan Kadın Özgürlük İdeolojisine büyük bir ilgi duydu. Sömürgeci TC devletinin asimilasyon okullarında Kürt gençlerini özünden koparma ve kimliksizleştirme politikalarına tanıklık eden yoldaşımız, işgalcilerin bu kirli politikalarına karşı mücadele etme kararlığını ortaya koydu. Gençlik çalışmalarında yer alarak Partimizi daha yakından tanımaya başlayan Nûda yoldaşımız, Kürt gençlerine mücadele içinde öncülük yaptı. Genç yaşına rağmen birçok çalışmada emek verdi. İşgalci TC devletinin Kurdistan’da yaptıklarını gördükçe mücadelesini büyütme azmini gösteren yoldaşımız, Parti saflarımızda gelişen destansı direnişlerden büyük güç aldı. Abisinin katılımı sonrası arayışlarını derinleştiren yoldaşımız, Kobanê Direnişi sürecinde yaşanan seferberlik sürecinde aktif bir şekilde çalışmalarda yer aldı. Bir süre toplumsal alanda çalışma yürüten yoldaşımız, işgalci TC devletinin gerçek ve kirli yüzünü daha iyi tanıdı. Halkımızın özgür bir gelecek sahibi olmasının ancak Kurdistan dağlarında yürütülen tarihi gerilla direnişiyle mümkün olacağı gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, gerilla saflarına katılma kararı verdi. Yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek Kürt gençlerine gerçek mücadele çizgisini gösterdi.

2015 yılında gerilla saflarına katılan Nûda yoldaşımız, ilk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda aldı. Aldığı eğitimlerle hızla gelişen, kutsal gerilla yaşamıyla bütünleşen yoldaşımız büyük bir heyecan ve istekle devrim çalışmalarında yerini aldı. Pratik alanlardaki canlılığı, yoldaşlarının tecrübelerinden yararlanma istemi kısa sürede gelişmesine neden oldu. Arazi hakimiyeti ve gerilla yaşamına dair öğrendiği detaylarla, gelişen savaş sürecinde aktif rol almak isteyen yoldaşımız, düşmana olan öfkesini her geçen gün biledi. PKK ve PAJK çizgisinde emin adımlarla yürüyen ve mücadele temposunu sürekli arttıran Nûda yoldaşımız, kısa sürede yetkin bir YJA Star gerillası olmayı başardı. Kadının mücadelemizdeki ve toplumdaki öncülük rolünü gören yoldaşımız, bu çerçevede kendisini eğitmiş, yaşamda ve işgalcilere karşı yürütülen savaşta en ön safta mücadele etme iddiasını gösterdi. Önderliğimizin ve şehit yoldaşlarımızın büyük emeği ile gelişen kadın ordulaşması konusunda yoğunlaşarak her anlamda yaşanan savaş sürecine cevap olmayı amaçladı. Özgür kadın çizgisindeki gelişimi, güçlü yoldaşlığı ve zafere odaklanan tarzı ile yoldaşlarına örnek oldu. Önder Apo’nun Kadın Özgürlük İdeolojisini anladıkça daha fazla mücadeleye bağlanan ve şehitlerimizin emekleriyle yaratılan değerleri koruyup büyütmeyi esas alan Nûda yoldaşımız, Hêzên Taybet bünyesinde çalışmalarda yer alma önerisinde bulundu. Fedailiğin partimiz PKK’nin özü olduğunu bilerek tarihi misyonlarını yerine getirmek istedi. Hêzên Taybet’in zorlu eğitim sürecinde katılımı ve iradeli duruşu ile her engeli aştı. Daha güçlü katılımın yol ve yöntemlerini arayan ve düşmanın yönelimlerini boşa çıkarmak için yoğunlaşmaları olan yoldaşımız, tüm görevlerini layıkıyla yerine getirdi. İdeolojik donanım kazanmayı ve askeri alanda da uzmanlaşmayı hedefleyen Nûda yoldaşımız, aldığı eğitimlerle yeni dönemin zafer ruhuna sahip bir YJA Star militanı oldu.  Halkımızın özgürlük umutlarını yok etmek isteyen sömürgecilerin artan saldırıları karşısında daha fazla mücadele ederek cevap vermeyi esas alan Nûda yoldaşımız, Hêzên Taybet bünyesinde mücadelesini bir adım daha ileri taşıdı. Büyük bir ciddiyet ve devrimci iradeyle görevlere yaklaşan yoldaşımız, sergilediği pratikle bütün yoldaşları için örnek bir militan duruşun sahibi odu. Güler yüzlü, emekçi ve samimi kişiliğiyle karşılaştığı her yoldaşında büyük bir etki yarattı.

En son görev alanı olan Zap bölgesinde Parti çalışmalarında yer alan yoldaşımız fedakarlığı, mütevaziliği ve özgür kadın çizgisindeki net duruşu ile mücadele tarihimizdeki yerini aldı.”