GÖRÜNTÜLÜ

HPG, şehit gerillanın kimliğinı açıkladı

YJA Star gerillası Ezda İsyan’ın şehadete ulaştığını belirten HPG, “fedakarlığı ve emekçi kişiliği ile gerillacılığın özünü yaşamayı esas aldı” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

"Wan halkımızın yiğit kadını, değerli YJA Star militanı Ezda İsyan yoldaşımız Ocak 2024 tarihinde Botan’da şehadete ulaştı.

Yeniden doğuş olarak ifade ettiği gerilla yaşamının her anına büyük değer biçerek aktif bir katılımın sahibi olan Ezda yoldaşımız, fedakarlığı ve emekçi kişiliği ile gerillacılığın özünü yaşamayı esas aldı. Gerillanın halkımız için anlamının farkında olarak her zaman daha büyük ve etkili bir mücadelenin sahibi olmak isteyen yoldaşımız, bunun için kişiliğinde önemli dönüşümler yaratmaktan, düşmana karşı etkili eylemlere katılmaya kadar mücadelenin birçok boyutunda yer aldı. Düşmana karşı yüreğinde büyüttüğü öfkeyi gelişiminin temel gerekçesi haline getiren Ezda yoldaşımız, bulduğu her fırsatı en iyi bir şekilde değerlendirerek halkımıza ve kendisinin gelişimine katkı sunan yoldaşlarına layık olmak istedi. Bir YJA Star gerillası olarak en zorlu mücadele süreçlerinden iradesiyle başarılı bir şekilde çıkmayı başararak tüm yoldaşlarının sevdiği ve saydığı bir özgürlük savaşçısı oldu.

Ezda yoldaşımız gibi değerli bir militanı yetiştirerek halkımızın özgürlük mücadelesine kazandıran başta değerli ailesi olmak üzere tüm Êzdînan aşiretine ve Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz. Yoldaşları olarak Ezda yoldaşımızın Özgür Önderlik Özgür Kurdistan hayalini gerçekleştireceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Ezda İsyan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ezda İsyan
Adı Soyadı: Gewrê Semo
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Behîcan – Şefik
Şehadet Tarihi ve Yeri: Ocak 2024 / Botan

 

Ezda yoldaşımız, Kurdistan’ın önemli direniş merkezlerinden biri olan Wan’ın Şax ilçesinde Kürtlük geleneklerine ve kültürüne bağlı bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin bu özelliklerinden dolayı Ezda yoldaşımız da küçük yaştan itibaren özüne bağlı bir şekilde yetişti. Doğal köy ortamında büyüyen yoldaşımız, dürüst ve sade özellikleriyle ailesi ve çevresinde sevilen biri oldu. Özgürlük mücadelemizin tüm Bakurê Kurdistan’da etkili olmaya başlaması ve halkımızın da mücadelemizi sarsılmaz bir bağlılıkla sahiplenmesinden ürken soykırımcı Türk devleti tüm Bakur alanında halkımıza koruculuğu dayatarak Kürdü Kürde kırdırtma politikasını devreye koydu. Düşmanın bu uygulamalarını kabul etmeyen değerli yurtsever halkımız ölümle tehdit edilip, köyleri yakılıp yıkılarak sindirilmek isteniyordu. Ezda yoldaşımızın ailesi de 1990’lı yıllarda düşman baskılarından dolayı koruculuğu kabul etmek zorunda kalmışsa da daha sonra düşmanın tüm baskı ve yıldırma çabalarına direnerek koruculuğu bıraktı ve halkımızın özgürlük mücadelesini destekleme kararlılığını gösterdi. Ailesinin bu duruşunda etkilenen Ezda yoldaşımızın Partimizi tanıma çabası da bu süreçle birlikte başladı. Aynı zamanda köylerine giden gerilla gruplarının yaşam biçiminden, mütevazı duruşlarından, halkımıza olan saygılarından ve derin yoldaşlık ilişkilerinden etkilendi. Bu nedenle gerilla şahsında partimiz PKK’ye olan merakı daha da arttı ve tanıma çabalarını sıklaştırdı. 2012 yılında yaşanan yoğun savaş sürecinde gerilla saflarına katılmak isteyen yoldaşımız, bu süreçte amacına ulaşamasa da kararlılığını her geçen gün daha da büyüterek gerilla saflarına katılacağı anı bekledi. Kurdistan’ın birçok alanında halkımıza yönelik soykırım saldırılarının artması, Kürt gençlerinin akın akın direniş saflarına katılması ve yoğun savaş sürecinde yaşanan şehadetler, Ezda yoldaşımızın ilk fırsatta gerilla saflarına katılma kararını pratikleştirmesinin gerekçesi oldu. Bu temelde 2014 yılında yüzünü doğup büyüdüğü Şax dağlarına dönen yoldaşımız, gerilla saflarına katılarak en büyük amacını gerçekleştirdi.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra ilk eğitimini Kato Jîrka alanında alan Ezda yoldaşımız, gerilla ve dağ yaşamına dair ilk bilgilerini burada aldı. Özellikle tanıştığı ilk gerillaların sıcak ve samimi yaklaşımlarından etkilenerek yaşama aktif bir katılım sağladı. Yaptığı bir değerlendirmede gerillaya katılarak yeniden doğduğunu ifade eden yoldaşımız, bu süreci özgürlüğe atılan ilk adım olarak ifade etti. Aldığı eğitimlerle kendisini ideolojik ve askeri anlamda yetkinleştiren Ezda yoldaşımız, hızla pratik çalışmalara dahil oldu. Ailesinden edindiği emekçi ve fedakar yapısını aldığı ideolojik bilinçle daha da pekiştiren yoldaşımız, küçük büyük demeden tüm çalışmalara aktif bir katılım sağlayarak gerilla sanatında kendisini geliştirdi.

Düşmanın 2015 yılıyla birlikte başta Botan olmak üzere Kurdistan’ın birçok alanında geliştirdiği saldırılara karşı eylem halinde olmak isteyen Ezda yoldaşımız, bu anlamda sürekli önerilerde bulundu. Özellikle düşman operasyonlarının sıklaştığı süreçlerde düşmana darbe vurma imkanına kavuşan yoldaşımız, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek düşmana karşı yüreğinde biriktirdiği öfkeyi eyleme dönüştürdü. Cesareti ile yoldaşlarına da güç ve moral kaynağı olan yoldaşımız, kazandığı savaş tecrübesiyle daha büyük eylemlere girmek için ısrarcı oldu ve yer aldı. Cesaretiyle göz dolduran Ezda yoldaşımız, önemli başarıların kazanılmasında rol oynadı ve güçlü bir savaş tecrübesi edindi. 2017 yılında düşmanın gerillayı imha etme amacıyla geliştirdiği kapsamlı operasyonları Kato Jîrka alanında karşılayan Ezda yoldaşımız, bir grup yoldaşıyla birlikte karlar içindeki zozanlarda yaklaşık 2 ay boyunca düşman çemberinde kalmasına rağmen iradeli bir duruş göstererek gerilla direnişinin büyütülmesinde emek sahibi oldu. Bu süreçte yoğun kar ve dondurucu soğuğun etkisiyle ayakları yanan yoldaşımız ve beraberindeki kadın arkadaşlarımız, düşmana karşı pes etmediler. Destansı bir direniş ve irade örneği gösterdiler, bu süreçte Nûdem ve Hêvî yoldaşlarımız soğuktan şehit düşmesine ve diğer yoldaşlarımız da kar soğuğundan dolayı yaralanmalarına rağmen kendilerini sağlam bir biçimde yoldaşlarına ulaştırmayı başardılar. Zozanların güçlü ve iradeli kadını Ezda yoldaşımız, işte bu zorlu süreçte beraberindeki arkadaş grubuna yol gösteren, yardımcı olan, pratik zekası ile zorlukları atlatmasına vesile olan, içten yoldaşlığı ve kırılmaz iradesiyle güç veren bir öncüydü. Yoldaşlarıyla birlikte bin bir zorluk yaşayarak bu düşman çemberini ustalıkla aşmayı başaran yoldaşımız, bu süreçte yaşadığı yoğunlaşma ve edindiği tecrübelerle mücadelede daha büyük adımlar atma kararlılığına ulaştı.

Kendisini ideolojik anlamda yetkinleştirmek isteyen Ezda yoldaşımız, yoldaşlarının önerisiyle Medya Savunma Alanları’na geçerek ideolojik ve askeri uzmanlık eğitimlerine dahil oldu. Bu eğitim sürecinde Botan’da yaşadığı zorlu pratiğin muhasebesini yapan Ezda yoldaşımız, önemli dersler çıkararak devrim yürüyüşünü daha etkili sürdürmek istedi. Eğitim sürecindeki hesapsız ve dürüst katılımı ile tüm yoldaşlarının saygısını kazanan yoldaşımız, tecrübelerini yoldaşlarıyla da paylaşarak onların gelişimine katkıda bulundu. Önderlik paradigmasını öğrenme ve ona denk bir yaşamın sahibi olma istemi nedeniyle eğitimlere aktif katılarak derinlikli tartışmaların yürütülmesini sağladı. Yine yeni dönem gerilla taktiklerine sarsılmaz bir şekilde inanan Ezda yoldaşımız hem teorik hem de taktiksel anlamda önemli bir yoğunlaşma süreci yaşayarak bir an önce bu taktikleri pratikleştirebileceği alanlara gitmek istedi. Bir dönem YJA Star Merkez Karargah Komutanlığımız bünyesindeki çalışmalarda yer aldı, güven ve inanç veren duruşuyla üstlendiği sorumlulukları layıkıyla yerine getirdi. Yüzü her zaman Botan’a dönük olan yoldaşımız, bir kez daha Botan’a geçmek için önerilerde bulundu.

Yaşadığı önemli yoğunlaşmalar, ulaştığı iddia ve kararlılık düzeyi ile yoldaşlarının güvenini kazanan Ezda yoldaşımız, bir kez daha özlemini duyduğu Botan dağlarına geçerek mücadelesini orada sürdürme imkanına ulaştı. Botan’da bulunduğu mücadele alanlarında düşmanın tüm yönelimlerini ve yaşanan zorlukları aşmak için çaba sahibi olan yoldaşımız, daha önceden edindiği tecrübelere dayanarak etkili bir mücadelenin sahibi oldu. Yoldaşlarının kendisinin gelişimi için verdiği emeklere layık olmak için var gücüyle mücadele etmeyi esas alarak dönem görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeye çalıştı.

Verdiği hesapsız emekle kendisini var eden Ezda yoldaşımız, dürüst ve samimi kişiliği ile birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. Aynı zamanda en zor koşullarda bile mücadele azim ve kararlılığından taviz vermeyerek, soykırımcı düşmana karşı bir YJA Star gerillası olarak gerekli cevabı veren Ezda yoldaşımız, halkımızın özgürlük tarihindeki yerini aldı.”