HRW, Körfez ülkelerini işçileri sıcağa karşı daha iyi korumaya çağırdı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Körfez Arap ülkelerine yabancı işçileri aşırı yaz sıcaklarının risklerinden daha iyi korumaları çağrısında bulundu.

SICAKTAN KORUMA

HRW perşembe günü yaptığı açıklamada "Yetkililer işçileri sıcaktan koruyacak tedbirleri derhal almalıdır" dedi. Ayrıca örgüt işçilere "gölgeli dinlenme alanlarına ve içme suyuna" erişim sağlanması çağrısında bulundu.

Açıklamasında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'da yaklaşık yüz işçinin ifadelerini esas alan HRW, Körfez ülkelerinin "açık havada çalışan ve sıcakla ilgili tehlikeli sağlık risklerine maruz kalan göçmenleri korumadığına" dikkat çekti. 

HRW, sıcağın en yüksek olduğu zamanlarda gözlemlenen üç saatlik dinlenme süresinin işçileri korumak için yeterli olmadığını belirtti. 

Dinlenme sürelerini belirlemek için WBGT endeksinin benimsenmesi önerildi. Doğrudan güneş ışığı altında ısı stresini ölçen bu endeks, sadece sıcaklığı değil, aynı zamanda nemi, rüzgar hızını, güneş açısını ve bulut örtüsünü de dikkate alıyor. 

HRW, "Burun kanaması, ateş, baş ağrısı, mide bulantısı ve bayılma işçiler arasında yaygındır. Sıcaklığın sağlık üzerinde böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gibi kalıcı etkileri de var" dedi.

Açıklamada ifadelerine yer verilen Suudi Arabistanlı bir işçi "Her gün, sabah ve akşam da dahil olmak üzere bir ya da iki işçi bayılıyor. Bazen işe giderken, bazen de iş sırasında" diye belirtti. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışan bir başka işçi ise "Üç saat dinlenmek sıcağın geçmesini sağlamıyor" diyor.

Aynı işçi şunları ekliyor: "Saat 15.00’ten sonra hava hala çok sıcak. Ve çok sıcak olduğunda başınız dönmeye başlıyor. Vücut zayıflıyor. Bilişsel yeteneklerinizi kaybediyorsunuz. Kaslar aşırı derecede zayıflıyor."

HRW'nin görüşlerine başvurduğu işçilerden dördü işyerlerinde hala içme suyu bulunmadığını söylüyor. 

Avrupa iklim değişikliği gözlemevi Copernicus Perşembe günü yaptığı açıklamada 2024'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimalinin "giderek arttığı" uyarısında bulundu.