Husiler BM ve ABD’li kuruluşların Yemenli çalışanlarını alıkoydu!

Yemen’de perşembe günü düzenlenen baskınlarda silahlı Husi istihbarat ajanlarının, uluslararası kuruluşların 18 Yemenli çalışanını alıkoyduğu bildirildi.

AFP’nin haberine göre diplomatik bir kaynak ve yerel bir STK, İran destekli Husi isyancıların, aralarında Birleşmiş Milletler'in (BM) de bulunduğu uluslararası kuruluşlarda çalışan Yemenlileri kaçırdığını doğruladı.

Yemenli insan hakları örgütü Mayyun, isyancıların kontrolündeki dört bölgede en az 18 Yemenli'nin kaçırıldığını ve bunlardan 10’unun BM için çalıştığını açıkladı. 

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan diplomatik bir kaynak, AFP'ye yaptığı açıklamada çeşitli BM kuruluşlarında çalışan yaklaşık 10 kişinin kaçırıldığını doğruladı. Ne Husiler ne de BM bu aşamada herhangi bir yorumda bulunmadı.

Mayyun, Husilerin "evlere saldırarak Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların çalışanlarını kaçırdığını" belirtti.

STK, bu eylemi "BM personelinin ayrıcalıklarının ve dokunulmazlığının ihlali" olarak nitelendirdi ve "siyasi ve ekonomik kazanç için yapılan şantaj" olarak kınadı. 

Kaçırma olaylarının başkent Sanaa, liman kenti Hudeyde, Amran ve Husilerin geleneksel kalesi Sa'ada'da eş zamanlı olarak gerçekleştiği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Niku Jafarnia, AFP'ye yaptığı açıklamada "Husilerin eylemleri, Yemen halkının çoğunluğunun gıda ve su gibi temel ihtiyaç maddelerine yeterli erişiminin olmadığı bir dönemde Yemen'deki temel insani yardım çalışmalarını baltalıyor" dedi.

Husilerin 2014 yılında başkent Sana'yı ele geçirmesinden bir yıl sonra Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu da savaşa dahil olmuştu. Bu çatışmalar, yüz binlerce kişinin ölümüne ve Yemen'in dünyanın en kötü insani krizlerinden birine sürüklenmesine neden oldu.

Çeşitli insan hakları örgütlerine göre Husiler, savaşın başlamasından bu yana aralarında BM ve STK çalışanlarının da bulunduğu yüzlerce sivili kaçırdı, keyfi olarak alıkoydu ve işkence yaptı. 

Geçen yıl, İngiliz STK Save the Children, Sana'da alıkonulan bir çalışanının ölümünün ardından, kontrolleri altındaki bölgelerde faaliyetlerini on gün süreyle askıya almıştı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın (WFP) bir çalışanı güneydeki Taez vilayetinde silahlı kişiler tarafından öldürülmüştü.