Irak’tan ingiliz BP ile Kerkük’te yeni anlaşmalar

Irak hükümeti İngiliz enerji şirketi BP ile Kerkük vilayetinde dört petrol ve gaz sahasının geliştirilmesi için bir anlaşma imzaladı.

Başbakan Muhammed Şia el-Sudani'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Irak Petrol Bakanı Hayan Abdül-Gani ve BP CEO'su Murray Auchincloss tarafından bir mutabakat zaptı imzalandı. 

Yapılan açıklamada, “Protokol, Kuzey Petrol Şirketi'nin Kerkük'teki dört petrol sahasının rehabilitasyonu ve geliştirilmesini kapsıyor: Kerkük petrol sahası ve Bai Hasan, Jambur ve Habbaz sahaları” denildi.

Açıklamada, “Bu girişim, hükümetin petrol üretiminin yanı sıra gaz ve güneş enerjisi yatırımlarını arttırmak ve geliştirmek amacıyla gelecek vaat eden enerji fırsatlarına en iyi şekilde yatırım yapma çabalarının bir parçasıdır.” diye belirtildi. 

BP, Irak petrol sektöründeki en büyük yabancı oyunculardan biri durumunda. Bu şirketin, Irak’ın İngiliz mandası altında olduğu 1920'lere kadar uzanan uzun bir geçmişi var. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) ikinci büyük ihracatçısı olan Irak, günde ortalama dört milyon varil ham petrol üretiyor ve 145 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervine sahip. 

Dünya Bankası'na göre ülke bu rezervlerle 96 yıl daha aynı verimle kara altın çıkarmaya devam edebilir. 

Mayıs ayında Petrol Bakanı Hayan Abdül-Gani, Irak'ın petrol rezervlerini 160 milyar varilin üzerine çıkaracağını umduğunu söylemişti. 

Irak'ın gelirinin %90'ını petrol oluşturuyor. Ancak muazzam petrol zenginliğine rağmen, on yıllardır süren çatışmalarla boğuşan ülke, enerji ihtiyacını karşılamak için ithalata bağımlı olmaya devam ediyor. Kangrenleşen yolsuzluk ise petrol gelirlerinin buharlaşmasına neden oluyor. 

Bağdat özellikle elektrik üretimi için hayati önem taşıyan İran'dan ithalata olan bağımlılığını azaltmak için gaz üretimini arttırmaya çalışıyor. 

Sudani, özellikle yaz aylarında yaşanan kronik elektrik kesintilerine çare bulmak için Irak'ın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi gerektiğini çeşitli vesilelerle yineledi.  

Bağdat, İran gazına olan bağımlılığını azaltmak için Ürdün ve Türkiye'den elektrik ithal etmeye başladı ve önümüzdeki aylarda Körfez ülkelerinin elektrik şebekelerine bağlanmayı umuyor.

Ayrıca İran ve Türkiye ile çok ciddi bir petrol kaçakçılığı yürütülüyor. Kaçak petrolden her ay elde edilen yüzlerce milyar dolarlık gelir de halka ulaşmadan izleri yok ediliyor.