Iraklı yetkililer ABD güçlerinin eylülde çekilmesini umuyor

Irak, ABD öncülüğündeki askeri koalisyonun eylül ayında çekilmeye başlamasını ve Eylül 2025'e kadar faaliyetlerini sona erdirmesini talep etti. Bu konu, bu hafta Washington'da yapılacak güvenlik zirvesinde Irak ve ABD yetkilileri arasında görüşülecek.

AFP’nin haberine göre Iraklı kaynaklar, koalisyonun sona ermesi konusunda henüz resmi bir anlaşma olmadığını belirtti. Ancak bazı ABD askerlerinin danışmanlık rolü kapsamında Irak'ta kalabileceği ifade edildi. Halen Irak'ta yaklaşık 2,500 ABD askeri bulunuyor ve bunlar üç ana üste konuşlanmış durumda: Bağdat, Anbar vilayeti ve Kurdistan bölgesi.

ÇEKİLME VE DANIŞMANLIK ROLÜ

Iraklı yetkililer, askerlerin çoğunun çekileceğini beklerken, ABD'li yetkililer yeni bir danışma ve yardım misyonu kapsamında bazı askerlerin kalacağını söyledi. ABD, aynı zamanda Suriye'deki varlıklarını desteklemek amacıyla Irak'ta bir miktar askeri varlığını sürdürmek istiyor.

İRAN VE DAİŞ ENDİŞESİ

ABD’nin özellikle İran ve müttefiklerinin güçlenmesini engellemek istediği ifade ediliyor. DAİŞ çetelerinin yeniden toparlanma kabiliyeti konusunda da endişeler bulunuyor. Çeteler, hem Irak'ta hem de Suriye'de saldırılarına devam ediyor.

SİYASİ ENDİŞELER

Washington ve Bağdat, İsrail ve Hamas arasındaki savaşın tetiklediği İran destekli Şii Müslüman silahlı gruplar ile ABD güçleri arasındaki karşılıklı saldırıların yaşandığı bir ortamda Ocak ayında koalisyonun geleceğine ilişkin görüşmelere başlamıştı.

DAİŞ karşıtı koalisyonun küçültülmesi yönünde bir anlaşma, Irak Başbakanı Muhammed Şii el-Sudani için siyasi bir zafer olarak değerlendirilebilir ancak Bağdat hükümetinin Türk devletinin açık işgali karşısında benzer bir tutuma sahip olmaması, hükümetin iradesi ve siyasi hedefleri açısından ciddi endişelere neden oluyor.