Kaliforniya’da 100 bin hektar orman alevlere teslim oldu

Kuzey Kaliforniya'da hızla yayılan büyük bir orman yangını, 4.000'den fazla kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Yetkililer, itfaiyecilerin halen şiddetli rüzgarların körüklediği alevlerle mücadele ettiğini bildirdi.

Eyaleti bu yaz vuran en büyük orman yangını olan Park Yangını, aşırı sıcak hava dalgasının etkisiyle Cuma akşamı itibariyle yaklaşık 100.000 hektarlık bir alanı yok etti. Yangın, Batı Kanada'daki şiddetli yangınları andırır şekilde hızla büyümeye devam ediyor.

Yangın komutanı Billy See, "Yangın hızla yayıldı ve saatte 1.600 ila 2.000 hektarlık bir hızla ilerliyor," dedi. 

Devlet kurumu Cal Fire'a göre, 1.700 itfaiyecinin çabalarına rağmen yangın halen kontrol altına alınabilmiş değil.

Yangının oluşturduğu devasa siyah duman sütunu, Amerikan Batı'sının aşırı şiddetli fırtınalarına özgü bulutları andırıyor. 

130’U AŞKIN BİNA YANDI

Yangın, küçük bir kasaba olan Chico'da başladı ve Cohasset ve Forest Ranch köylerinde 4.000 kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Yetkililer, yangının 134 binayı da tahrip ettiğini belirtti.

Yangın, Çarşamba günü Butte County'deki Chico yakınlarında başladı ve birkaç saat içinde komşu Tehama County'ye yayılarak geniş bir alanı tahrip etti. Yangın, sadece iki gün içinde yüzölçümü bakımından Kaliforniya tarihinin en büyük 20. yangını haline geldi. Eyaletin dört bir yanından itfaiyeciler yardım için bölgeye ekip gönderdi.

Perşembe günü polis, yanan bir arabayı uçuruma iterek yangını başlattığı şüphesiyle 42 yaşında bir kişi gözaltına alındı. Butte County savcısı, bu kişinin önümüzdeki hafta mahkemeye çıkana kadar gözaltında tutulacağını söyledi.

TARİHİ YANGINLARI HATIRLATTI

Bu devasa orman yangını, 2018'de Kaliforniya tarihinin en ölümcül yangını olan ve 85 kişinin hayatını kaybettiği Paradise kasabasının bir kısmının alarm durumuna geçmesine neden oldu. 

İki yağışlı kışın ardından, Amerika'nın batısı Haziran ayından bu yana birkaç sıcak hava dalgası yaşadı. Bu durum, yeniden büyüyen bitki örtüsünü kuruttu ve alevlerin yayılmasını teşvik etti.