Kaliforniya’da büyük yangına karşı yaklaşık 5 bin itfaiyeci seferber oldu

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki orman yangınları Los Angeles şehrinden daha büyük bir alana denk gelen yaklaşık 1.500 km2'lik bir alanı tahrip ederken, binlerce itfaiyeci seferber edildi.

Yaklaşık 4 bin 900 itfaiyecinin seferber olduğu, 33 helikopter, 400 kamyon ve çok sayıda Canadair ile Kaliforniya itfaiyecileri, yılın en büyük mega yangınına karşı amansız mücadelelerine devam ediyor. 

“Park fire” olarak adlandırılan yangın çarşamba gününden bu yana, San Francisco'nun kuzey doğusuna arabayla üç saatlik mesafedeki kırsal bir bölgede devam ediyor. 

CalFire ajansına göre yangın şu anda yaklaşık 1.500 km2'lik bir alanı tahrip ederek Kaliforniya tarihindeki en büyük yangınlardan biri haline geldi. 

Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmadı ve itfaiyeciler bu hafta sonu sıcaklıklardaki hafif düşüşten faydalanarak bir miktar ilerleme kaydetti: yangın “%12” oranında kontrol altında. Ancak bir CalFire sözcüsüne göre pazartesi öğleden sonra 26.000'den fazla kişi hala tahliye emri altındaydı.

Yetkililer, durum her an kötüleşebileceğinden insanları son derece dikkatli olmaya çağırıyor. Tehama İlçesi Şerifi Dave Kain pazartesi günü düzenlediği basın brifinginde “Bu yangın son derece dengesiz ve öngörülemez” dedi. 

Kain, “Güvenli olduğunu düşündüğümüz pek çok yerin alevler tarafından yeniden harap edildiğini gördük” diye ekledi.  

Yüzden fazla binayı yok eden bu mega yangın, ilk 48 saat boyunca bir insanın yürüyüş hızında ilerledi ve büyük duman bulutlarının yanı sıra bir tür yangın kasırgası yarattı.

Alevlerin yıldırım hızıyla yayılması, haziran ayının başından bu yana Kaliforniya ve Amerika'nın batısını etkisi altına alan sıcak hava dalgaları sayesinde mümkün oldu. 

Yetkililere göre bu kriminal bir yangın. Geniş bir sabıka kaydı bulunan 42 yaşındaki şüpheli, pazartesi günü resmi suçlamalarla yüzleşmek üzere mahkemeye çıktı. Yerel savcılara göre, zanlı çarşamba günü “yanan bir arabayı bir vadiye” iterken görüldü.

Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi'ne göre Amerika Birleşik Devletleri şu anda yaklaşık yüz büyük orman yangınıyla mücadele ediyor. Bu yangınlar özellikle ülkenin batısını, özellikle de geçen hafta yangınla mücadele eden bir uçak pilotunun öldüğü Oregon'u kasıp kavuruyor. Oluşan duman, meteoroloji servislerinin bölgenin birçok yerinde hava kalitesi uyarıları vermesine neden oldu.

Kaliforniya'da, eyaletin merkezindeki bir başka yangın geçen hafta sonu küçük Havilah köyünü neredeyse tamamen yerle bir etti, ancak herhangi bir can kaybına yol açmadı. 

Bilim adamlarına göre tekrarlanan sıcak hava dalgaları iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın bir göstergesi.